Gradovi

Tanjug na kriznim mestima: Većina vodostaja u stagnaciji

BEOGRAD – U proteklih 24 sata palo je oko 30 litara kiše po kvadratnom metru, ali je većina vodostaja u stagnaciji, izjavio je Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

On je istakao da će situacija dosta zavisiti od današnjih padavina.“Tokom cele noći rađen je monitoring svih potencijalno kriznih tačaka posle proglašenja vanredne situacije na teritoriji Srbije. Po informacijama koje imamo od RHMZ-a, došlo je do neznatnog rasta vodostaja Bjelice od jednog metra, takođe raste Čemernica, ali za sada nije zabrinjavajuće“, rekao je Marić.

On je podvukao da je reč o najkritičnijim delovima gde su skoncentrisane veće snage koje su juče upućene iz preventivnih razloga.

„Prate se naravno i pritoke u tom kraju. Na svim ostalim vodostajima se uglavnom beleži stagnacija“, istakao je Marić.

Prema njegovim rečima, situacija će dosta zavisiti od današnjih padavina, a nada se da će na današnjoj sednici Republičkog štaba biti više reči o prognozi za nedelju i ponedeljak o čemu je govorio i direktor RHMZ koji je najavio nove padavine za taj period.

„I to će sigurno opredeliti naše funkcionisanje u narednih nekoliko dana“, zaključio je Marić.

Na Kosovu za sada minimalne posledice od poplava

U većem delu Kosova i Metohije kiša pada, u pojedinim domaćinstvima ima štete, ali je ona za sada minimalna.

Ako kiša ne prestane lako može da dođe do prelivanja vode iz rečnih korita i plavljenja većih površina.

U nekoliko sela Kosovskog pomoravlja i u opštini Lipljan je za sada najkritičnije. Prema poslednjim informacijama u jednom manjem broju domaćinstava voda je prodrla u objekte. Mnogo više slučajeva je da su pod vodom dvorišta, plastenici i hrana za stoku koja je na otvorenom.

U selu Donja Budriga u Kosovskom pomoravlju pod vodom su lokalni putevi. Građanima se preporučuje da ih izbegavaju i da se njima kreću jedino ako moraju.

Zbog neprestane kiše veliki problem pravi izlivanje kanlizacije, koja je zahvatila podrume nekoliko kuća u okolini Gnjilana.

Korito reke Binacka Morava se već izlilo i ukoliko kiša ne prestane, voda lako može da dođe i do prvih kuća.

U Kosovskom okrugu najkritičnije je u Lapljem Selu, Preocu, Ugljaru i Lipljanu. Međutim, voda je daleko od stambenih objekata. Ima nekoliko poplavljenih dvorišta i to vodom iz obližnjih njiva, u kojima su proradili podzemni izvori.

Korito reke Gračanke je prošlog leta prošireno i još izdržava nalete vode.

U opštini Gračanica kažu da su unazad godinu dana preventivno delovali i da je najveći posao urađen proširivanjem rečnog korita reke Gračanka. Ona protiče kroz nekoliko sela i za sada nema izlivanja rečnog korita.

Neka domaćinstva i lokacije su ojačane džakovima peska. U lokalnoj samoupravi su angažovali nekoliko bagera i spremni su da reaguju ukoliko bude trebalo.

Vojska Srbije je spremna za nove padavine

Portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić izrazio je nadu da se vremenska prognoza za naredne dane neće obistiniti, ali je istakao da je Vojska Srbije spremna za sve situacije.

Prema njegovim rečima, pripadnici Vojske Srbije trenutno su angažovani u svim opštinama gde je prethodnih dana bila proglašena vanredna situacija zbog poplavnog talasa, Lučanima, Čačku, Novom Pazaru, Raški, Kraljevu, Trsteniku, Kosjeriću, Požegi, Arilju…

„Reč je o više stotina pripadnika, a osim toga angažovana je i mehanizacija, mašine, pumpe, sve što je neophodno za pomoć“, rekao je Krivokapić za tv Pink.

Pošto je situacija stabilna, sve to što je na terenu je dovoljno, dodao je on.

On je podsetio da je u Novom Pazaru prvog dana bilo najkritičnije, da je Vojska tamo uspela da sanira posledice i , kako je rekao, ostala je u pripavnosti.

Kada je reč o Čačku i Lučanima, Vojska Srbije je spremna da angažuje dodatne snage po zahtevu lokalne samouprave i Sektora za vanredne situacije.

Krivokapić je objasnio da je vanredna situacija više proglašena kao preventivna mera, da bi u najkraćem roku angažovali sve snage.

„Konkretno za Vojsku Srbije, primera radi, imamo sada 1.000 pripadnika koje možemo angažovati u najkraćem roku“, naveo je Krivokapić.

Foto Tanjug/ D. Aničić

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh