Gradovi

Tanjug na samitu FAO: Podstaći trgovinu i male farmere

ANTALIJA – Generalni direktor Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO) Hose Gracijano da Silva poručio je danas da je regionalna konferencija FAO u Antaliji završena uz veliku podršku zemalja učesnica regionalnim projektima, gde su najvažniji poboljšanje položaja porodičnih farmi i pospešivanje trgovine poljoprivrednim proizvodima.

To, kako je rekao, pokazuje da je sve urađeno u bliskoj saradnji sa zemljama regiona, vodeći računa o njihovim zahtevima.

Kako javlja izveštač Tanjuga, Da Silva je rekao i da će regionalne i subregionalne kancelarije FAO ostati gde se i sada nalaze, i da neće biti otvaranja novih u zemljama regiona, ali će nadležni pokušati da prošire pokrivenost.

„Ono što je možda i najvažnije, složili smo se da kancelarija za vezu FAO UN u Briselu treba da ima mnogo aktivniju ulogu u odnosima sa EU i zemljama članicama“, rekao je Da Silva na novinarima uoči završetka Konferencije.

Na FAO konferenciji se diskutovalo o glavnim ciljevima budućeg rada organizacije u regionu, što su, pre svega, povećanje blagostanja i životnog standarda seoskog stanovništva.

Mali zemljoradnici i porodične farme su okosnica za ruralni razvoj, čine najveći deo poljoprivredne proizvodnje i na taj način igraju ključnu ulogu u stvaranju radnih mesta i poljoprivredne proizvodnje i njihov položaj se mora poboljšati, saglasni su učesnici.

Takođe, istaknuto je i da unapređenje sredstava za život i bezbednost hrane u regionu neće biti moguce bez osnaživana žena iz seoskih područja.

Jedan od ciljeva u narednom periodu biće i uskladivanje trgovinske i sanitarne i fitosanitarne (SPS) politike sa Svetskom trgovinskom organizacijom (STO), koji podrazumeva jačanje institucionalnog okvira za sigurnost hrane, postrojenja i zdravlja životinja, jačanje kapaciteta agencija za sigurnost hrane zemalja članica da sprovode analizu bezbednosti hrane…

Ključna pitanja za region u budućem periodu biće i održiivost životne sredine i odgovor na izazove klimatskih promena.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh