• Crna Gora

  Tanjug u Crnoj Gori: Velika izlaznost, saslušanja, hakerski napadi…

  PODGORICA – Na redovnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 13 sati glasalo je 39,9 odsto birača, a oni se opredeljuju između čak 17 izbornih lista.

  Izborni dan u Crnoj Gori, sudeći po medijskim izveštajima, obeležen je „povišenom temperaturom“, o čemu govore ne samo pritužbe na nepravilnosti, koje će tek biti proverene, već i ometanje u vidu hakerskih napada na sajt vladajuće DPS i niz portala, za koje tamošnji mediji navode da su bliski partiji premijera Mila Đukanovića, a pokušano je čak i „obaranje“ Telekoma Crne Gore.

  Izveštač Tanjuga iz Podgorice, međutim, javlja da se to na ulicama glavnom grada Crne Gore „ne vidi“, izuzimajući veliki broj stranačkih bilborda, i da je u gradu mirno.

  Ne malu pažnju, čak i medija u svetu, izazvalo je hapšenje, u noći između subote i nedelje, penzionisanog generala MUP Srbije Bratislava Dikića i još 19 osoba, koji su osimnjičeni da su nameravali da izazovu nerede i terorisrtičke napade, a u međuvremenu je počelo njihovo saslušanje.

  Na uzbudljiv izborni dan upućivala je predizborna artmosfera, koja je protekla u znaku podela na one koji su „za i protiv Mila“, kao i pitanje „ko i da li ruši Đukanovića sa vlasti“ i da li će on posle 27 godina izgubiti vlast.

  U Podgorici je do 13 sati glasalo 40,2 odsto birača, u centralnom regionu bez Podgorice 45,4 odsto, na severu 41 odsto, dok je u južnom regionu glasalo 34,6 odsto građana sa biračkim pravom, prenosi RTCG.

  Poređenja radi, na predsednickim izborima 2013. godine do 12 sati glasalo je 20 odsto birača.

  Pravo glasa na tim izborima, koji se ocenjuju kao izbor između EU i NATO s jedne, i Rusije sa druge strane, pravo glasa ima nešto manje od 529.000 upisanih birača, koji glasaju na 1.206 birackih mesta.

  Osim parlamentarnih, u Budvi, Kotoru, Andrijevici i Gusinju biće održani i lokalni izbori.

  Prvi nezvanični rezultati izbora, prema najavama, mogu se očekivati sat vremena posle zatvaranja birališta.

  Biračka mesta zatvaraju se u 20 sati.

  Izbore za crnogorski parlament, koga čini 81 poslanik, prati više od 2.600 domaćih i stranih posmatrača.

  To su četvrti parlamentarni izbori od sticanja nezavisnosti Crne Gore.

  Posmatrači beleže znatan broj nepravilnosti, a na nekim biračkim mestima glasanje je kasnilo, jer se birački odbori ne snalaze u rukovanju elektronskom opremom za indetifikaciju birača, što je novina na tim izborima.

  U Nikšiću su zatvorena sva tri biračka mesta u jednoj školi u kojoj se nalazi biracko mesto broj 35, zbog prijave da se tu kupuju glasovi, dok je na drugom biračkom mestu nestala glasačka kutija i niko od članova izborne komisije ne zna gde je.

  Na većini izbornih mesta u Ulcinju na kratko je nestala struja, a u blizini birackih mesta u Podgorici, Nikšiću, Rožajama i Gusinju, na svega nekoliko desetina metara od birackog mesta, partijski aktivisti deli su izborni materijal.

  Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) objavio je da je na jednom glasackom mestu u Pljevljima birač glasao umesto dva člana svoje porodice, što je – priznato.

  FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com