Gradovi

Tanjug u Idomeniju: Migranti mole za pomoć

IDOMENI/ĐEVĐELIJA – Slovački premijer Robert Fico i ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak stigli su danas u privremeni tranzitni centar za izbeglice na Đevđeliji, gde migranti, s obe strane ograde, mole da budu pušteni da pređu granicu.

Fico će razgovarati sa makedonskim ministrom unutrašnjih poslova Oliverom Spasovskim, a potom će održati konferenciju za novinare.

Migranti imaju strpljenja, ali je situacija neprestano na ivici „pucanja“.

„Molim vas ne ostavljate me ovde umrem, nemam gde da se vratim“, kaže jedan od njih.

Neki uzvikuju : „Otvorite granice“, „Zašto?“.

Jedna Iračanka je rekla da su grčke vlasti Sirijcima i Iračanima u papire unele da su svi rođeni 1. januara, iako se u pasošima vidi kada su rođeni, zbog čega cela grupa od oko 1.000 Sirijca treba da se vrati u Solun kako bi rešila problem, javlja reporter Tanjuga.

Oni su u znak protesta zbog toga seli na prugu.

Makedonski mediji prenose da niko iz delegacije nije prišao migrantima.

Slovačka je jedna od zemalja EU koje se najviše zalažu za zaustavljanje priliva izbeglica i protive raspodeli izbeglica među držvama-članicama EU.

Početkom februara Slovačka je uputila i 25 policajaca na makedonsko-grčko granicu.

Na makedonskoj granici u mestu Idomeni noćas je povećan broj migranata i sada ih skoro 10.000 čeka da iz Grčke uđu u Makedoniju, javlja reporter Tanjuga.

Prema podacima UNHCR-a, Lekara bez granica i drugih međunarodnih organizacija u kampu Idomeni sada je između 9.500 i 10.000 migranata, uglavnom iz Sirije i Iraka.

Od ponoći do jutros samo 170 izbeglica prešlo je granicu Grčke sa Makedonijom u dva navrata.

Granica je otvorena u ponoć i tada je do dva sata ujutro propušteno 70 ljudi, dok je od šest do devet sati ujutro granicu prešlo još 100 ljudi.

Za migrante iz ratom zahvaćenih područja u prethodna dva dana je skoro obustavljen ulaz u Makedoniju kod Đevdelije, zbog strožih mera kontrole i selektivnijeg porpuštanja. Granicu mogu da pređu samo oni koji imaju potpunu dokumentaciju.

U Makedoniju dnevno može da uđe svega nekoliko desetina ljudi kako bi nastavili put ka Srbiji i zemljama Zapadne Evrope.

U Idomeni, kako je u kampu rečeno Tanjugu, svakog dana dođe između 900 i 1.000 novih migranata i sve je manje hrane i drugih potrepština.

Uprkos tome, u utorak nije bilo nikakvih incidenata. Na grčkoj strani brojni su pripadnici policije, dok makedonsku granicu obezbeđuju jake vojne formacije.

Autobusi dovoze nove migrante i oni odmah staju u duge redove za dobijanje hrane, medicinske pomoći i ostalih neophodnih stvari, kao i šatora za pružanje pomoći porodicama sa malom decom.

Kažu da za sve moraju da čekaju satima i da žele što pre da nastave put ka zemljama Zapadne Evrope.

Mnogi od njih su umotani u đebad i nabijeni u malim šatorima koji su načičakni do same granice. Pojedini pokušavaju da se ugreju uz vatru.

Najveća je gužva kod velikog šatora Međunarodne organizacije za migracije (IOM) gde se vrše kontrole i povremeno propuštaju migranti da pređu na makedonsku stranu.

Takođe, u utorak su tri teretna voza prešla iz Grčke u Makedoniju.

Preview

MIGRANTI U KAMPU

Slide

MIGRANTI U KAMPU

Slide

MIGRANTI U KAMPU

Slide

MIGRANTI

Slide

MIGRANTI U KAMPU

Slide

MIGRANTI U KAMPU

Slide

MIGRANTI U KAMPU

Slide

MIGRANTI

MIGRANTI U KAMPU

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh