• Novosti online

  Dan odluke o Danu Republike

   

  Slide

  Građani Banjaluke kažu da su došli da ispune građansku dužnost

   

   

  Slide

  Otvorena biračka mesta u RS: Banjaluka

   

   

  U Republici Srpskoj danas se održava referendum na kojem se građani izjašnjavaju da li žele da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan Republike u RS, a veliki broj građana već je izašao na glasačka mesta koja su otvorena u 7.00 sati.

  MUPRS: Sve aktivnosti se odvijaju planiranom dinamikom

  Stanje bezbednosti na glasačkim mestima na referendumu u RS je uredno i sve aktivnosti se odvijaju planiranom dinamikom, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a. S ciljem nesmetanog i sigurnog odvijanja svih aktivnosti povodom održavanja referenduma o Danu RS, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač doneo je naredbu o zabrani prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju i zabrani saobraćaja za teretna vozila preko 3,5 tona ukupne mase, navodi se u saopštenju, prenosi Fena. U Republici Srpskoj danas se održava referendum na kojem se građani izjašnjavaju da li žele da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan Republike u RS, a veliki broj građana već je izašao na glasačka mesta koja su otvorena u 7.00 sati. Glasačka mesta biće zatvorena u 19.00 sati.

  Bošnjaci blokirali biračko mesto u Kuli, kod Gacka

  U mestu Kula kod Gacka, koje je nastanjeno većinom bošnjačkim stanovništvom, zabeležen je prvi incident u kome je manja grupa meštana blokirala referendumsko mesto. Na lice mesta je izašla je policija. Predsednik Republičke komisije za sprovodenje referenduma Siniša Karan rekao je da je glasačko mjesto u Kuli u opštini Gacko iz tehničkih razloga spojeno sa drugim glasačkim mestom u toj lokalnoj zajednici. „Procenili smo da to glasačko mesto, koje je malo, možemo pripojiti drugom mestu“, rekao je Karan.

  BANJALUKA – U Republici Srpskoj danas se održava referendum na kojem se građani izjašnjavaju da li žele da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan Republike u RS, a veliki broj građana već je izašao na glasačka mesta koja su otvorena u 7.00 sati.

  Glasačka mesta biće zatvorena u 19.00 sati.

  Na glasačkom mestu u osnovnoj školu Ivan Goran Kovačić u Banjaluci prvi građani su došli i pre samog otvaranja. Kažu da su došli da ispune građansku dužnost.

  „Moramo da znamo ko smo, šta smo i gde smo. 9. januar je naš praznik, slavićemo ga i ubuduće“, izneo je motive za glasanje jedan od prvih glasača.

  Drugi objašnjava da je ratovao za RS i da je, kako kaže, sasvim normalno da želi da se slavi dan kada je ona stvorena.

  Tanjugov reporter javlja da se veliki broj građana već okupio na tom glasačkom mestu.

  Kako su saopštili iz Komisije za sprovođenje republičkog referenduma, izlaznost će biti saopštavana na svaka dva sata počev od devet sati.

  Prvi preliminarni rezultati se mogu očekivati tokom noći.

  Pravo glasa u RS ima 1.219.399 građana i oni će se izjašnjavati na oko 1.900 glasačkih mesta.

  Referendum se održava u atmosferi podignutih tenzija na relaciji Banjaluka-Sarajevo, s obirom na to da je Ustavni sud BIH, koji rukovodstvo RS ne priznaje, stao na stanovište da je neustavan.

  Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice, Evropske unije, Savet za implementaciju mira u BiH (PIC), ne podržava ga državni vrh Hrvatske, a ni Srbije, dok je Rusija jedina koja ga podržava.

  Bošnjaci koji žive u Republici Srpskoj, posebno oni u i oko Srebrenice se protive referendumu i, kao i bošnjačko državno rukovodstvo, ovaj referendum žele da predstave kao prvi korak ka otcepljenju RS od BiH.

  Oni su pozvani da bojkotuju današnji referendum.

  Deveti januar je, inače, veoma važan za Srbe u RS jer je toga dana 1992. godine na Palama tadašnja skupština srpskog naroda u BiH, nakon zanemarivanja volje Srba od Bošnjaka i Hrvata, proglasila Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu.

  Dvanaestog avgusta iste godine naziv je promenjen u Republika Srpska.

  Realnost postojanja srpskog entiteta je uvažena i definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom.

  Pored političke težine koju ovaj datum nosi, on ima i svoj etno – religijski značaj.

  Naime, 9. januar nije samo Dan RS, već i slava RS, Sveti Stefan.

  Inače, bezbednosne strukture u Republici Srpskoj podigle su nivo bezbednosti zbog pretnji da bi pojedinci iz vehabijskih i ekstremističkih organizacija mogli da ugroze institucije RS tokom održavanja referenduma.

  To je ranije saopštio ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

  Lukač je, kako su preneli banjalučki medii, rekao da prema informacijama kojima raspolaže MUP, postoje pretnje da bi moglo doći do ugrožavanja institucija RS, ali da će biti preduzete sve mere zaštite.

   

  U Srebrenici otvoreno svih 16 glasačkih mesta

  Na području opštine Srebrenica, gde živi većinskog bošnjačko stanovništvo, jutros je otvoreno svih 16 referendumskih birališta.

  Ni na jednom od njih nema gužvi, uglavnom, da ranije glasaju, požurili su oni stariji.

  U širem krugu glasačkih mesta nalaze se po jedan ili dva policajca.

  Inače, atmosfera u gradu je uobičajena, bez vidljivog povećanog prisustva policije.

   

  Dodik glasao u Laktašima sa suprugom i sinom

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas na referendumu u 10.00 sati u Domu kulutre u Laktašima.

  On je na biračko mesto došao sa suprugom i sinom.

  Glasanje je pratio veliki broj medija.

   

  U RS glasaju, Federacija tvrdi: Ništa se neće promeniti

  Dok se građani Republike Srpske izjašnjavaju na referendumu o tome da li žele da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan Republike u RS, u drugom, većem etitetu, Federaciji BiH, mediji izveštavaju da je reč o neustavnom izjašnjavaju, koje ništa neće promeniti u toj državi.

  Predsedavajući Predsedništva BiH i predsednik SDA Bakir Izetbegović ocenio je da je današnji referendum u RS „eskalacija samovolje predsednika entiteta RS Milorada Dodika“.

  Izetbegović je u kontekstu aktuelne situacije i podignutih tenzija kazao da su političku avanturu koju je pokrenuo Dodik uvukavši celi entitet, već jano osudili svi relevantni predstavnici međunarodne zajednice.

  Istovremeno je nadležne u RS podsetio na obavezu zaštite prava svih građana te upozorio da se povratnici u taj entitet ne smeju zastrašivati.

  “Ustrajavanjem u inatu Dodik vodi entitet RS u izolaciju. U onome što radi nema čak ni podršku Srbije niti Rusije, kojoj se nadao. Zato je vrlo važno sačuvati smirenost i strpljenje. Organi javnog reda i mira u entitetu RS moraju imati na umu da im je dužnost štititi sve građane. Incidenata usmjerenih na zastrašivanje povratnika u ovakvoj atmosferi ne smije biti. Pozivam povratnike u RS da ne nasedaju na provokacije, da ne napuštaju svoje domove niti mjesta u kojima stanuju:, poručio je Izetbegović za sarajevski Avaz.

  Izetbegović koji je apelacijjom Ustavnom sudu BiH pokrenuo celu priču o zabrani obeležavanja 9. januara kao Dana Republike u RS, pozvao na hitnu i odlučnu akciju domaće institucije i međunarodnu zajednicu na zaštiti Ustava i zakona.

  I načelnik opštine Srebrenice, u kojoj živi većinsko bošnjačko staovništvo, Ćamil Duraković izjavio je da ni on, a ni njegovi sunarodnici neće izaći na glasanje.

  Duraković, koji se vratio iz SAD, gde je učestvovao na panelu Klinton Fondacije zajedno sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, ocenio je da je svakome u ovom trenutku jasno da je referendum “sveden na klasičnu anketu koja ima podršku jedino pristalica Milorada Dodika i onih kojima je nametnuo temu referenduma kao političku tezu”.

  Duraković je za Avaz rekao da opozicija u RS nema izbora i da mora da podrži referendum, a da je važno to koliko su, kako je rekao, Srbija i njen premijer i predsednik protiv referenduma.

  “I to je važno, jer time je obezvređen njegov značaj. Jedini rezultat referenduma bit će šteta od 1,2 miliona maraka u ionako osiromašenom budžetu. Također, važno je da rezultat tog referenduma ne može niti će uticati na zvaničnu odluku Ustavnog suda, tako da će ponovo Narodna skupština morati da pristupiti izmeni Zakona o praznicima RS”, rekao je Duraković.

  Ističući da referendum jeste “napad na državu i njene institucije”, Duraković naglašava da je njegovo održavanje ipak pokazalo svu snagu države BiH čije je postojanje neupitno i da to moraju shvatiti svi oni koji udaraju na njene temelje.

  Duraković tvrdi das u tenzije podignute I pozvao je sve na smirenje situacije te poručio Bošnjacima da ne strahuju i ne idu iz svojih domova.

  Duraković je rekao I da Srbi u RS treba da shvate da su entitet, a ne država.

  “Kada u RS shvate da su entitet, a ne država, i da je entitet sastavni deo države BiH, uveren sam da će svima nama biti dosta lakše, a posebno na relaciji odnosa Bošnjaka i Srba i u tome Srbija može odigrati veliku ulogu. A videli smo opredeljenje zvaničnika Srbije da su u ovom slučaju postupili i mudro i legalistički”, rekao je Duraković.

   

  U Srbiji referendum o Danu RS teče bez problema

  Izjašnjavanje državljana Republike Srpske u Srbiji na svih pet biračkih mesta odvija se bez problema.

  Državljani RS u Srbiji glasaju na pet biračkih mesta, u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu iSubotici, i za njih je dostavljeno 13 hiljada glasačkih listića, a predstavnici biračkih mesta očekuju da će biračko pravo ostvariti oko deset hiljada građana, rekao je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

  Cicović je dodao da će svakom građaninu RS-a koji dođe sa ličnom kartom, pasošem ili vozačkom dozvolom, biti omogućeno glasačko pravo, a da će onim građanima koji imaju dokument Srbije, proverom u biračkom spisku biti omogućeno glasanje.

  Inače, pravo na izjašnjavanje ima 1.219.399, a glasa se na 1900 mesta u RS i inostranstvu.

   

  Izlaznost na referendumu u RS do 9.00 sati 6,31 odsto

  Republička komisija za sprovođenje referenduma saopštila je da je izlaznost na refrendumu u Republici Srpskoj do 9.00 časova bila 6,31 odsto.

  Prema podacima sa 87.93 odsto glasačkih mesta koja obuhvataju 87.46 odsto svih registrovanih glasača u Republici Srpskoj do 09:00 časova je glasalo 77 015 glasača, odnosno 6.31 odsto svih registrovanih glasača, navodi Komisija u saopštenju.

  Najveća izlaznost je zabeležena je u Šekovićima (11.99%), Han Pijesku (10.86%), Rogatici (10.57%), Trnovu (10.47%) i Istočnom Starom Gradu (10.24%).

  Izlaznost u Banja Luci do 09:00 časova je 7.48 procenata.

   

  Ivanić: 9. januar ostaje praznik RS

  Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić glasao je na jednom od biračkih mesta u Banjaluci, a potom poručio da će 9. januar ostati dan koji će RS obeležavatii i ubuduće.

  Oni koji ne budu hteli da obeležavaju taj dan neće ga ni obeležavati, rekao je Ivanić I dodao da je ovo delom bio pokušaj izborne kampanje SNSD-a Milorada Dodika, ali daje opozicija u RS svojom podrškom osujetila taj cilj.

  “Ovo je jedino zdravo i razumno rešenje. Nadam se da će večeras od 7.00 sati stvari otići u normalnije tokove“, kazao je Ivanić.

  „Apelacija je bila pokušaj poniženja srpskog naroda. Ne vidim zašto će RS trpeti sankcije zbog referenduma. Ne vidim ništa sporno u današnjem referendumu. Svako ko pomišlja na neke druge referendume, ja u tome neću učestvovati, to bi bio politički avanturizam“, rekao je Ivanić novinarima.

  Apelaciju za ukidanje 9. januara kao Dana RS, jer je to i pravoslavni praznik Sveti Stefan Ustavnom sudu je podneo bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

   

   

  Foto Tanjug/ T.Valič

  Preview

  GLASANJE

  Slide

  GLASANJE

  Slide

  GLASANJE

  Slide

  GLASANJE

  Slide

  IDENTIFIKACIJA GLASACA

  Slide

  GLASANJE

  Slide

  GLASACKI LISTIC

  Slide

  GLASANJE

  Slide

  GLASANJE

  Slide

  GLASANJE

   

  GLASANJE

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com