• Gradovi

  Tasovac nastavlja polemiku sa Bujoševićem

  BEOGRAD – Minitar kulture i informisanja Ivan Tasovac nastavio je večeras polemiku sa generalnim direktorom RTS Draganom Bujoševićem i ostao pri stavu da direktor RTS do sada nije uradio ništa što se od njega očekuje.

  Tasovac u pismu pita Bujoševića zašto ne radi svoj posao, kao na primer njegov kolega sa HRT, istakavši da „ništa ne može da razgali čoveka kao dobra halucinacija“.

  Direktor HRT bi, veruje Tasovac, umesto da ministru piše pisma, današnji dan iskoristio da prošeta do EPS i proba da sa njima dogovori kako da spoje uplatnice za struju i taksu.

  Država će svoj deo obaveza, kada je reč o finansiranju javnih servisa ispuniti i uplatiće četiri milijarde dinara iz budžeta u tu svrhu, naglasio je Tasovac, a Bujoševića upitao šta će on da uradi.

  „Šta ćete Vi da uradite i šta ćete uraditi ako se ustanovi da niste sposobni da uradite“, pitao je Tasovac.

  Ministar je, takođe, naveo i da u Zakonu o javnim medijskim servisima, koji se bavi ovlašćenjima generalnog direktora, nema reči „pretplata“ ili „taksa“, ali da ima to da „direktor mora da organizuje i upravlja procesom rada i vodi poslovanje ustanove“.

  „To što se za vas vođenje poslovanja svodi na ideju da premijer i ministar smisle kako da se naplati taksa, jeste problem, ali nije moj“, naveo je Tasovac.

  Tasovac podseća da Statut RTS-a, u svom članu 43, stav 12, predviđa da je posao direktora i da „organizuje, nadzire i odgovara za sistem koji obezbeđuje finansiranje RTS iz takse“.

  „Ju! Otkud sada to tu! Da zovemo Vučića da promeni statut? Da uzme na sebe obavezu iz tog člana? A vi ga posle ubedite da niste hteli da ga postavite za inkasanta“, poručuje Tasovac.

  Tasovac se još jednom osvrnuo na Bujoševićevo pominjanje hrvatskog javnog servisa.

  „Pošto ste pomenuli kolegu direktora HRT – priznajem, moju tihu patnju – predlažem vam da otvorite sajt RTS i sajt HRT, i uočite par sitnih razlika između onih koji rade svoj posao i onih koji to, ili neće, ili ne znaju, a plašim se, u vašem slučaju, da je reč o miksu obe negacije“, smatra ministar Tasovac.

  „Na vašem sajtu, iako ste više od godinu i po dana upoznati sa činjenicom da, po Zakonu, finansiranje RTS iz budžeta prestaje 31.12. 2015. godine, pod odrednicom „pretplata“ – što je samo po sebi nonsens i dokaz da se ne bavite svojim poslom, jer „pretplata“ više ne postoji, i umesto nje se koristi reč „taksa“ – postoje samo dve stavke:

  Uputstvo za izmirenje duga za RTV pretplatu; i Saopštenje o naplati pretplate za 2013. godinu. Na sajtu HRT pod odrednicom „pristojba“, što je hrvatska reč za taksu, može da se pročita šta je taksa, zašto je potrebna, šta se njome finansira, kako može da se umanji, a tu su pobrojani i svi načini plaćanja, povlastice, zakoni…“, obrazlaže dalje on.

  „Kada tome dodamo da je HRT građanima Hrvatske, koji, kako ste i sami rekli, u ogromnom procentu plaćaju taksu bez ikakve prisile, omogućio, putem ugovora sa bankama, da je plaćaju preko trajnog naloga; da je snimio spotove kojima se promoviše plaćanje takse; da je organizovao nagradne igre za one koji plaćaju taksu; da je smislio niz povlastica; da redovno obaveštava javnost o platama zaposlenih u HRT…Elem, kada sve to dodamo, zašto mislite da ne radim svoj posao, ako vas pitam – izvinite, direktore, šta ste vi radili sedam proteklih meseci?“, kaže Tasovac.

  On dodaje da je tim povodom Bujošević „objavio dve stare vesti o pretplati, i jedno pismo ministru informisanja“.

  „I mirno svima saopštili, ne pročitavši valjda sopstveni Statut, da vi sa naplatom takse nemate ništa i da je posao države da, po zakonu, obezbedi stabilno i dovoljno finansiranje javnog servisa. A gde je tu malo promocije, ne direktora, nego takse. Gde su vam svi oni kojima plaćate ogromne sume za razne serije da malo ljudima pričaju o tome zašto taksa i šta se sa njom dešava. Gde su vam zaposleni, čije plate su, za razliku od Hrvatske, tajna, da zagovaraju taksu? Da niste smislili neku nagradnu igru, povlasticu, raspitali se u bankama o trajnim nalozima, snimili neki spot za plaćanje takse?“, upitao je ministar.

  „Ništa od toga? Nego jedan od boljih odgovora koje sam u životu čuo – „premijer je prihvatio moje predloge, ili, bolje reći, da je i pre nego što sam ih ja izneo, on već došao do njih“???!!!“, dodaje on.

  „Dragi direktore! O sancta simplicitas! U telepatskoj ste vezi sa premijerom! Ili vam se javilo! Fiksirali ste ga pogledom? Pa je on prihvatio nešto što niste vi izneli,nego on, ali biste sigurno to i vi, samo da nije on. Maestralno!“, navodi dalje ministar kulture i informisanja.

  Tasovac Bujoševiću poručuje da „Srbija nije provincija Lilang, i u njoj je Zakon o javnim medijskim servisima prilagođen EU standardima, tako da to, što vam Brisel smeta, vredi samo ako se preselite u Žaoming, preuzmete ondašnju televiziju i nazovete se Kim Džong Bu“.

  „Onda biste mogli da zaplenite prihode kablovskim operaterima, i da emisionu tehniku i veze, sa kojom i dalje niste potpisali ugovor i koju odbijate da plaćate, proglasite za imovinu RTS. Takođe, mogli biste i da streljate administratore koji su na sajtove Ministarstva kulture i informisanja, kao i svake pojedinačne institucije, postavili sve podatke o izdavanjima ministarstva, pa i o onim koja su otišla Filharmoniji, Narodnom pozorištu, ansamblu Kolo, muzejima…“, dodaje ministar.

  Tasovac još primećuje „da je zakon nezgodan“.

  „Ako vam toliko odgovara njegov deo, po kojem je država nadležna za finansiranje javnih medijskih servisa, moraćete da se naviknete i na to da poštujete onaj njegov deo, koji govori o vašim obavezama. I ako šaljete finansijski izveštaj, što ste predstavili kao svoju dobru volju, a ne najobičniju obavezu jednog direktora, moraćete da uradite i sve ostalo što vam stojiu opisu nadležnosti. Niz najobičnijih obaveza, najobičnijeg direktora, pa i sve one koje su vezane za naplatu takse. A ništa od toga niste uradili. Niti ste organizovali, niste nadzirali, nikog osim mene i premijera, i niste se pripremili za posao, koji vam počinje za nekih petnaestak dana“, dodaje u pismu ministar Tasovac.

  Foto Tanjug, D. Stanković (arhiva)

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com