Gradovi

Tasovac sa predstavnicima nemačkih filmskih fondova

BERLIN – Tokom dvodnevne posete jednom od najznačanijih svetskih festivala, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac sreo se sa srpskim autorima i filmskim profesionalcima čiji filmovi učestvuju na 66. Berlinalu.

„Berlin je, uz Kan i Veneciju, najznačajnija destinacija na mapi filmskih festivala sveta i zato je prisustvo čak pet filmova iz Srbije u različitim programima 66. Berlinala, događaj sam po sebi“, izjavio je Tasovac, a saopštio je danas Filmski centar Srbije.

On je konstatovao da Berlin nije samo umetnička manifestacija, već i jedan od najvećih marketa filmske industrije.

Pristupanje Srbije programu „Kreativna Evropa“, usvajanje poreskih olakšica za inostrane producente, novi upravni odbori i direktori Filmskog centra Srbije i Kinoteke, priprema novog Zakona o filmskoj umetnosti i ostalim audiovizuelnim delima, saradnja sa grupacijom za film Privredne komore Srbije, kao i najveći budžet ikada izdvojen za film (600 miliona dinara), daje nam pravo za puno optimizma ne samo za budućnost srpskog filma, već i svih drugih oblasti kulture koje smo kao Ministarstvo kulture i informisanja počeli uspesno da sistemski uređujemo“, istakao je Tasovac.

On je dodao da je to „dobar znak koji govori o tome koliko su kultura, umetnost i kulturne industrije istinski bitne za naše društvo“.

Tokom boravka ministar je razgovarao i sa predstavnicima najuticajnijih nemačkih filmskih fondova – Oliverom Ritvegerom iz MDM-a i Brigitom Mantej iz Medienboard-a, predstavnicima regionalnih filmskih fondova Hrvatske, Slovenije i Makedonije, saopštio je danas Filmski centar Srbije.

Tasovac se susreo i sa predsednikom Eurimaža Jobstom Plogom, sa kojima je razgovarao o razvijanju i produbljivanju već postojeće uspešne saradnje, kao i plasmanu srpskog filma na evropskoj filmskoj sceni.

Ministar se sreo sa čelnicima Berlinskog filmskog festivala, Tomasom Hajlerom, programskim direktorom i Karin Hofinger, zaduženom za međunarodne poslove, koji su čestitali Srbiji na uspešnom predstavljanju i učešću pet filmova na ovogodišnjem festivalu.

U organizaciji Filmskog centra Srbije priređen je i prijem za strane partnere, predstavnike filmske industrije, goste festivala, umetnike i predstavnike medija koji su svojom brojnošću još jednom potvrdili veliko interesovanje koje postoji za srpski film.

Beogradska publika će na 44. Beogradskom međunarodnom filmskom festivalu – Fest, koji se održava od 26. februara do 6. marta, videti čak 11 filmova sa Berlinala.

FCS podseća da će Fest otvoriti debitantski film Nikole Ljuce „Vlažnost“ koji se prikazuje u ovkiru programa „Forum“ Berlinala.

Foto Tanjug, D. Stanković/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh