• Gradovi

  Tasovac:Bujketa u HRT, Bujošević:Spremam odgovor

  BEOGRAD – Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević nije želeo danas da komentariše pismo koje mu je uputio ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, već je svoj odgovor najavio za sutra.

  Bujošević je u izjavi Tanjugu rekao da će sutra odgovoriti ministru Tasovcu.

  Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac pozvao je danas generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića da pokaže kojom analizom troškova je Upravni odbor Javnog servisa izračunao da TV pretplata treba da iznosi baš 500 dinara, te da kaže da li bi taksa bila u tom iznosu da se direktor, kako je naveo, potrudio da izračuna koliki višak radnika ima.

  U otvorenom pismu Bujoševiću, ministar Tasovac naveo je da je direktor RTS Dragan Bujošević „novinar sa potisnutom ambicijom da bude političar“.

  Tasovac u ironično intoniranom pismu primećuje da „za slučaj Bujoševića, možemo da zahvalimo demokratskoj tragediji, pardon, tradiciji“.

  „Kada ne zna šta će, niti kako, on brže-bolje, u javnost. Pa zakuka kako lično premijer treba da obezbedi finansiranje RTS i naplatu takse“, rekao je Tasovac.

  Tasovac postavlja i pitanje „zašto bi bilo koji direktor radio svoj posao“, kada bi, na primer, direktor Puteva mogao da zamoli premijera da sedne u kućicu za naplatu putarine, a direktor supermarketa da sedne za kasu.

  „Teško je to, zahteva određena nenovinarska znanja, dosta truda, spremnost da rešavaš probleme. . . A Bujošević, očigledno, nije za to spreman“, naveo je Tasovac.

  Ministar kaže i da je Bujoševiću „lakše da otkrije javnosti kako su Srbi bezobrazan narod, jer Hrvati sami plaćaju TV pretplatu“.

  „Pa šta sada premijer da radi? Da promeni Srbe za Hrvate i spase Bujoševića svakog napora? Lično, predložiću mu nešto drugo. Da Bujoševića pošalje u HRT, a nama neka pošalju direktora HRT-a, pošto taj, očigledno, zna svoj posao“, naveo je Tasovac.

  Ministar takođe smatra da je Bujošević trebalo da se pozabavi racionalizacijom u samom preduzeću koje, kako kaže, zapošljava više od tri hiljade ljudi, novom sistematizacijom, povećanjem radnog učinka ili štednjom.

  Bujošević je, naime, juče izrazio nadu da će premijer Aleksandar Vučić ispuniti svoja obećanja i obezbediti da finansiranje Javnog servisa bude delom putem naplate takse, a delom iz budžeta, te da će deo taksi biti regulisan tako da to postane deo računa za struju.

  Bujošević je rekao da takse nisu još regulisane jer, kako je naglasio, očigledno da Ministarstvo kulture i informisanje nema razumevanje za to.

  Tasovac, međutim, konstatuje da Bujošević za više od pola godine nije probao da nam, kako kaže, otkrije kako će razdvajati prihode i rashode od takse, od onih komercijalnih.

  „Pa da znamo šta će građani plaćati sa tih 500 dinara“, naveo je Tasovac u pismu.

  Ministar navodi da je ministarstvo na čijem je čelu „odavno odbilo i zamolilo da Bujošević prosto radi svoj posao i da ostane u okvirima Zakona, u čijoj su pripremi, i donošenju učestvovali i ljudi sa RTS-a i RTV-a“.

  „A po tom Zakonu, koji je striktno pratio i uputstva iz Evropske unije, koja je tražila da država izađe iz medija, Elektrodistribuciji ne može država da naloži da se bavi naplatom takse“, naveo je Tasovac i dodao da bi to bilo moguće ako bi Bujošević sačinio ugovor sa EPS-om, kojim bi bilo predviđeno da uz EPS-ove uplatnice idu i one RTS-a.

  Ministar tvrdi da bi to moglo da se uradi i „na milion drugih načina“.

  Foto Tanjug, video/screenshot, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com