Gradovi

Teheran: Testiranje raketa nije u suprotnosti sa sporazumom

TEHERAN – Iran je danas saopštio da testiranje balističkih raketa, koje mogu da pogode Izrael, ne predstavlja kršenje sporazuma postignutog prošle godine između Teherana i šest svetskih sila.

„Iranski raketni program i testiranje raketa prethodnih dana u sklopu vojnih vežbi nisu u suprotnosti sa nuklearnim obavezama i sporazumom postignutim sa šest svetskih sila“, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Hosein Džaberi Ansari, preneo je Rojters.

Komandant raketne jedinice Revolucionarne garde, brigadni general Amir Ali Hadžizadeh, rekao je da iranski raketni program neće biti obustavljen ni pod kojim uslovima, tvrdeći da Teheran „ima spremne rakete za ispaljivanje“.

„Revolucionarna garda nikada nije prihvatala rezolucije Saveta bezbednosti UN o iranskom raketnom programu…uvek smo spremni da branimo zemlju od bilo kog agresora. Iran se neće pretvoriti u Jemen, Irak ili Siriju“, rekao je sinoć Hadžizadeh državnoj televiziji.

U poslednjih 48 sati, iranska armija je ispalila nekoliko balističkih raketa.

Hadžizadeh je juče rekao da su iranske balističke rakete srednjeg dometa dizajnirane da mogu da pogode Izrael.

„Razlog zbog kojeg smo napravaili naše rakete sa dometom od 2.000 kilometara je da bi mogle da, sa bezbedne daljine, pogode naše neprijatelje cionističkog režima“, rekao je brigadni general Amir Ali Hadžizadeh, javila je iranska agencija ISNA.

Hadžizadeh je zapretio da će „što više neprijatelji budu jačali sankcije, to će žešći biti odgovor“ Revolucionarne garde.

Vašington je u januaru uveo nove sankcije Iranu zbog njegovog raketnog programa ubrzo nakon što su Teheranu ukinute odvojene sankcije koje su bile vezane za iranski nuklearni program.

Bela kuća je saopštila da je upoznata sa najnovijim iranskim testiranjem balističkih raketa i da razmatra izveštaje o tome, a portparol Džoš Ernest je istakao da će američka administracija odlučiti o adekvatnom odgovoru.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh