• Društvo

  Техничка школа у Деспотовцу суочена са све мањим бројем ученика

   

  О демографији Деспотовца, обавили смо разговор с Добрицом Стојановићем, директором Техничке школе Деспотовац од јануара 2017. године, иначе дипломираним инжењером електротехнике и професором у истој школи од 1994. године.

  Директор је у гужви због јунских школских испита, а растрзан је и због тога што се школска зграда још увек реконструише, што му све не смета да спремно говори о највећем проблему Деспотовца и околине, о недостатку деце и омладине.

  Колико ученика похађа Техничку школу? Колико ученика је из Деспотовца и околине, а колико из других места?

  Имамо укупно 333 ученика, укључујући и ученике с посебним потребама. Текуће школске године, петнаест одељења завршава школовање у Техничкој школи, а уписујемо четрнаест нових одељења. У први разред уписујемо ученике на четворогодишњем школовању: тридесет ученика за профил туристичко-хотелијерски техничар и тридесет ученика за смер електротехничар рачунара. За трогодишње програме школовања, уписујемо једно одељење за петнаест кувара и петнаест конобара и једно одељење са по петнаест аутомеханичара и инсталатера.

  До сада смо уписивали и једно одељење економских техничара, али је у Поморавском округу укинуто четири одељења тог занимања у средњим школама, међу којима је и наше. Разлог није у незаинтересованости ученика (увек је било довољно кандидата), већ у превеликом броју незапослених економских техничара.

  Укупно, по плану, треба да упишемо 120 ученика, али то се, зацело, неће догодити. Основну школу у Општини Деспотовац, ове године, завршава око 160 ученика. Сваке године се око једне половине свршених основаца упише у нашу школу, а остали оду у друге школе у другим општинама или се не упишу уопште.

  Око једне десетине укупног броја наших ученика није из Општине Деспотовац, па се надамо да ће и сада бити тако.

  Како се кретао број уписаних ученика претходних година? Да ли је број ученика приближно исти у свим разредима?

  До пре четири године, уписивали смо у први разред пет одељења са сто педесет ученика. Пре десетак година, школа је имала двадесет једно одељење. Број ученика и број одељења у нашој школи опада већ дужи низ година.

  Основни разлог је у малом броју деце одговарајућег узраста. Пре петнаестак година, основну школу је завршавало 250 до 300 ученика сваке године. Прошле године смо имали око 180 осмака, а ове, како рекох, око 160.

  Има ли осипања ученика због одсељавања у друге делове земље или у иностранство? Има ли досељених ученика?

  Приметно је да се ученици исписују због пресељења. Исељавају се у друга места у Србији, али још више у иностранство, нарочито у Шведску.

  Претходне године, из деспотовачких основних школа се исписало ученика, због пресељења у земљи или у иностранство, за читаво једно одељење.

  Исписивање ученика из средње школе због пресељења је нешто ређе, али постоји.

  Дешава се и да се ученици, који су се, с родитељима, раније одселили, сада врате и упишу нашу школу, али ретко.

  Има ли ученика чији родитељи нису из Србије?

  Не, немамо ученике који нису из Србије.

  Има ли вишкова наставника и других радника?

  Већ годинама је на снази забрана запошљавања у јавном сектору, што нам, донекле, олакшава да збринемо наставнике који остају без пуне радне норме. Иначе, смањење броја одељења неминовно доводи до смањења потребе за радницима.

  Имамо укупно 56 запослених, али немају сви пуно радно време. Уколико би се то свело на пун фонд часова, имали бисмо 46 или 47 радника.

  Показује нам директор монографију „Три деценије рада Техничке школе у Деспотовцу“, издату, сада далеке, 1996. године. Занимљиве ствари се могу видети у овој монографији.

  Зачеци средњошколског образовања у Деспотовцу и околини сежу до 1925. године, а садашња средња школа је основана 1964. године, као Рударска
  средње-техничка школа у Деспотовцу. Тада је школовање започело 162 ученика, машинског и рударског смера. (Подсећамо, ове године Техничку школу уписује 120 ученика.)

  Током шездесетих година прошлог века, школа је уписивала четири одељења ученика годишње, а седамдесетих година по пет одељења.

  С увођењем усмереног образовања, када су ученици уписивани у средњу школу по територијалном критеријуму, сваке године се уписује осам или седам одељења првака. Број уписаних у први разред се креће између 200 и 250, што значи да је толико свршених основаца из Општине Деспотовац сваке године настављало школовање. (Сада укупно има око 160 свршених основаца.)

  У другој половини осамдесетих година, „шуварица“ се напушта, а Техничка школа у Деспотовцу поново уписује пет или шест одељења првака.

  Деведесетих година прошлог века, број уписаних одељења пада на четири годишње. Школске 1994./`95. године, школа је имала 333 ученика, потпуно исто као данас.

  „Предузимамо смо све што можемо да очувамо Техничку школу, једину средњу школу у Општини.“, каже директор Добрица. „У последњих десет година, број свршених основаца у Општини је смањен за око 40%, а, према броју рођене деце, у наредих седам година ће опасти за додатних 40%. Број свршених основаца опада, са близу триста, на око сто деце годишње.“

  „Неопходно је да задржимо средњошколску омладину у Деспотовцу. Студенти из Деспотовца морају да оду одавде ради школовања, али, ако нам оду и ђаци – ми смо мртво место.“

  „Предузели смо више мера како бисмо задржали децу у Деспотовцу. При крају је реконструкција школске зграде, тако да следећу школску годину започињемо у модерној реновираној згради. Биће изграђен и ђачки ресторан и кухиња, котларница на био-масу, затворени базен и дом ученика.“

  „Нарочито је значајно што, од септембра текуће године, наши ученици више неће сами плаћати месечну карту за превоз, већ ће то чинити локална самоуправа.“

  Надамо се само да Деспотовац неће доживети судбину Црне Траве у којој се средња школа с домом ученика одржала, али се становништво, упркос томе, готово потпуно иселило, о чему су „Новости дана“ већ писале.

  Деспотовац, јун 2019. године

  Љубомир Костић

  Фото: Љ.К.

  (Израду овог медијског садржаја суфинансирала је општина Деспотовац. Ставови изнети у тексту не одражавају нужно ставове органа који је доделио средства)

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com