• Novosti online

  Telma: Severna Makedonija naverovatnije dogovoreno ime za rešenje spora

  Republika Severna Makedonija je najverovatnije dogovoreno ime kao rešenje spora Makedonije i Grčke, koje su postigli šefovi diplomatija dve zemlje, objavila je danas Televizija Telma.

  Ta televizija je, pozivajući se na diplomatske izvore, navela da se očekuje da plan za konačno zatvaranje spora sutra u telefonskom razgovoru verifikuju premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, što bi bio uvod u njihov susret u Prespi da bi se ozvaničio postignut dogovor.

  Okvir koji su u Briselu pre dva dana dogovorili ministri spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov i Grčke Nikos Kocijas, predvidja plan za konačno zatvaranje spora u 11 koraka.

  Po nezvaničnim informacijama Televizije Telma, Makedonija će u junu dobiti datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, sa ili bez konačnog dogovora sa Grčkom.

  U sučaju da ne bude postignut konačan dogovor do samita EU, datum za start pregovora Brisel bi uslovio postizanjem tog dogovora do decembra.

  Referendumsko izjašnjavanje o novom nazivu Makedonije bi bio u septembru ili oktobru, a prema informacijama Televizije Telma, Dan nezavisnosti Makedonija, 8. septembar je datum koji se predvidja kao termin za referendum.

  Plan za sprovodjenje konačnog rešenja za naziv Makedonije u 11 koraka su objavili i grčki mediji, prema kojima, kada dve strane ozvaniče sporazum, Zaev treba da dokument dostavi Sobranju Makedonije na glasanje, ali ne s dvotrećinskom, već samo s prostom većinom.

  Kada sporazum dobije „zeleno svetlo“ u makedonskom parlamentu, Grčka će dopisom obavestiti NATO da odobrava ulazak Makedonije u Alijansu, ali pod uslovom da Makedonija obavi izmene Ustava.

  Sledeći korak bi bio 28. i 29. juna da na Samitu EU Makedonija dobije datum za početak pregovora sa Unijom, nakon čega bi 11. i 12. jula na Samitu NATO u Briselu dobila zvanični poziv za ulazak u Alijansu.

  Nakon toga bi Makedonija u septembru trebalo da održi referendum o novom nazivu, nakon čega bi Sobranje trebalo da dvotrećinsko većinom odobri promenu Ustava.

  Posle referenduma i revizije makedonskog Ustava, po planu koji su objavili grčki mediji, sporazum bi trebalo da bude dostavljen Skupštini Grčke na ratifikaciju.

  Makedonska i grčka strana se za sada zvanično uzdržavaju od komentarisanja okvira za konačno rešenje spora koji su postigli Dimitrov i Kocijas, i koraka za njegovo sprovodjenje.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com