Gradovi

Temperature u regionu u minusu, glavni pravci prohodni

BEOGRAD – Temperature vazduha u svim državama regiona je u minusu, glavni i magistralni putevi su prohodni, a najviše snega ima tamo gde treba – na planinama.

Na Hrvatskom primorju duva jaka bura, koja na ojedinim mestima dostiže snagu orkana.

Svi glavni i magistralni putevi u regionu su prohodni, a snega i poledice na kolovozu ima na putevima preko planinskih prevoja i u višim predelima.

Tako je u Republic Srpskoj i u Federaciji BiH, gde na pojedinim mestima ima jakih udara vetra i odrona, pa se vozači upozoravaju na opreznu i sporiju vožnju.

I u ovoj sedmici u BiH se ne očekuju veće padavine, ali će zato temperature na planinama dostizati do minus 20 stepeni, upozoravaju meteorolozi.

Svi gradovi na severu Crne Gore su u “minusu”, a snega najviše ima na Žabljaku 44 centimetra, uz temperature od 13 stepeni ispod nule.

Nadležni, međutim, kažu da je subjektivni osećaj kao da je minus 21 stepen.

Na Crnogorskom primorju I u Podgorici temperature su u plusu, ali je subjektivni osećaj, takode, da je mnogo hladnije zbog vetra koji povremeno dostiže jake udare.

Deblljina snega u Rožju je 35 centimetara, Pljevljima 26, Kolašinu 25, Plavu 22, Beranama i Andrijevici 18, Bijelom Polju 13…

Ski centri na Žabljaku, u Kolašinu i na Vučju spremno su ugostili sve ljubitelje snega, koji od juče neprestano pada.

Najhladnije u Hrvatskoj je jutros bilo na Biokovu sa temperaturom od – minus 15 stepeni, dok su na Makarskom primorju zabeleženi orkanski udari bure, koji ponegde dostižu brzinu od 136 kilometara na sat.

Jaka bura proteklih dana načinila je štetu u Makarskoj na kioscima, tendama, ugostiteljskim objektima i gradilištima, u borovoj šumi i maslinjacima.

Jak vetar je na pojedinim mestima čupao borove iz korena, koji su padali na puteve, pa se zbog udara I jačine bočnih vetrova vozačima, takođe, preporučuje opreznija vožnja.

Trajektni saobraćaj je u prekidu na relaciji Makarska – Sumartin jei dalje u prekidu.

U Makedoniji je najhladnije u Mavrovu, minus 12 stepeni, gde ima i najviše snega – 46 centimetra, a u Lazarpolju 33 centimetra.

Meteorolozi predviđaju danas nove snežne padavine pre svega u zapadnim planinskim predelima, a za naredne dane stabilno, suvo, ali hladno vreme sa temperaturom i do minus 12 stepeni.

Foto Tanjug, J. Pap/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh