Gradovi

Tenzije zbog sporog prelaska makedonske granice

POLIKASTRO – Grčki vozači autobusa i njihovi putnici migranti, koji pokušavaju da stignu do zapadne Evrope, blokrali su saobraćaj na glavnom autoputu koji vodi na sever ka Makedoniji, a temperatura raste zbog sporog prelaska granice, javljaju agencije.

Najmanje 80 autobusa već danima stoji u blizini granice Grčke i Makedonije, navodi Rojters.

Makedonija propušta samo manje grupe migranta objašnjavajući to štrajkom taksista koji su parkirali kola na prugu besni što policija migrante koji idu ka Srbiji i Zapadnoj Evropi prvo usmerava ka vozovima i autobusima.

U sredu je iz stanice u Đevđeliji kenuo jedan voz sa stotinama migranta i činilo se da je postignut dogovor sa taksitima, ali do popodneva oni su se ponovo vratili na prugu i nastavili protest.

Danas, posle još jedne noći na pumpi 14 kilometara južno od granice, nezadovoljni grčki vozači su parkirali vozila na putu, a stotine migranata su izašle na put skandirajući „Merkel, Merkel“, prenosi Rojters.

Većina migranata i izbeglica dolaze is Sirije i idu u Nemačku gde je kancelarka Anela Merkel izložena rastućem nezadovoljstvu javnosti zbog prošlogodišnje odluke da otvori vrata svoje zemlje ljudima koji beže od sukoba na Bliskom istoku, Africi i Aziji.

Jedan mali broj migranata je propušten prema Skoplju što izaziva tenzije sa onima koji danima čekaju da pređu granicu, rekao je jedan grčki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.AP Photo/Giannis Papanikos

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh