Novosti online

Терористима ОВК по 15 година затвора

Ниш – Виши суд у Нишу осудио је на по 15 година затвора седморицу припадника такозване Ослободилачке војске Косова због оружаних напада на војнике Војске Југославије крајем лета и почетком јесени 1998. године. Овим терористима судило се у одсуству, а у поновљеном судском процесу у Нишу, као и у Вишем суду у Косовској Митровици пре четири и по године. Припадници ОВК проглашени су кривим и осуђени на јединствене казне затвора од по 15 година. Осуђени су Шићер Маљоку (1967) из Јуника код Дечана, Џагер Гаши (1970) из Доње Крушице код Суве Реке, Демуш Гацафери (1972) из Јуника, Демај Маљоку (1978) из Ђоцаја код Дечана, Агрон Исуфи (1971) из Штимља, Антон Чуни (1967) из Ђаковице и Али Рабит (1955) из Црнотице код Прешева.

Седморица терориста осуђена су на по десет година за свако од два кривична дела тероризма за које су били оптужени – за кривична дела из члана 125 у вези са чланом 139 став други Кривичног закона СРЈ, а изречена им је јединствена казна од по 15 година. У образложењу пресуде речено је да је непобитно утврђено да су са тридесетак чланова групе „Кобра” ови терористи у септембру 1998. године на југословенско-албанској граници, између караула „Маја чобан” и „Морина” у једном дану два пута постављали противтенковске мине и из заседа напали припаднике Војске Југославије. Након прве експлозије подметнутих мина терориста у војном возилу тешко је рањен вођа патроле ВЈ Милан Бундало, који је два сата после тога преминуо, а тешке повреде задобили су војници граничари Бобан Михајловић, Слађан Јовановић, Саша Костић и Горан Јовановић.

У другом нападу, само два сата касније истога дана погинули су војници граничари Владимир Радоичић, Миладин Гобељић, Илија Павловић, Мирослав Јоцић и Милош Павловић. У истом нападу тешко су рањени вођа граничне патроле капетан Горан Лозница и војник Горан Симић, док је заставник Добросав Дражић остао неповређен и успео да побегне терористима.

После оба напада на старешине и граничаре ВЈ терористи су из стрељачког наоружања гађали хеликоптере, а после друге заседе извршили су и пљачку – од погинулих југословенских војника одузели су личне ствари и оружје.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh