Zabava

Teško je biti fan Kanjea Vesta

„Ostati realan“ je koncept koji je Kanjeu Vestu omogućio da zadrži povezanost sa svojom publikom duže od jedne decenije. Njegovi postupci su u potpunosti podrili „dvostruku svesnost“: paradirao je tetovažama o svojim čikaškim korenima uprkos predrasudama bele populacije, a sa druge strane je odbio da mu bilo koji koncept crnačke kulture umanji ambiciju.

Ali tek je od nedavno ista ta snaga koja mu je omogućila da postane jedna od centralnih figura savremene kulture, počela da postaje opasna. Period pre izdavanja albuma T.L.O.P. je bio prilično haotičan: G.O.O.D. Fridaysje trajao samo dva petka. Tviter rat sa Viz Kalifom je pokazao Kanjeovu neurotičnu stranu; morao je da brani svoj anus od bivše devojke Amber Rouz. Naslov njegovog sledećeg albuma je promenjen sa onomatopeje (SWISH) na Life of Pablo. Saopštio da je Bil Kozbi nevin – u kaps loku – zbog čega je Freedom Tower možda završio u dimu.

Ovo je najverovatnije prvi put da je Kanje Vest, takav kakav je, tj. sa jezikom bržim od pameti, već ugrozio izdavanje novog albuma. Kada je izbacioReal FriendsiNo More Parties in L.A.,uspeo je da povrati izgubljeno poverenje nakon prošlogodišnjegFacts. Pozitivne kritike su bile jednoglasne, a same pesme imaju populističke pretenzije:Real Friendsje sumorno podsećanje na hitFamily Business sa debitantskog albumaCollege Dropoutsidealno za ljubitelje klasičnog zvuka, aNo More Parties in L.A.je pravi savremeni Kanjeovski triler. Nažalost, ove pesme nisu mogle da se nadmeću sa njegovim PR glupostima. Obično hajp oko dobre Vestove pesme traje nedeljama. Međutim, ovog puta su hit singlovi lako klizali u zaborav, dok je njegova navodna opsednutost analnom predigrom i dalje hit na društvenim mrežama.

Vest implodira, dok duh naroda grabi napred. Kendrik LamarovTo Pimp a Butterfly je prekretnica crnačke kulture koja već ubira nominacije za Gremi. Drejk je od Kanjea u potpunosti preuzeo hit-singlove. Bijonse nastavlja da pojačava subverzivnost kako joj se slava povećava. I nije samo da Vest gubi svoje mesto u kulturi; iskreno, lakše je njegovim fanovima poput mene da preusmerimo energiju, koju trošimo na njegovu odbranu, na druge umetnike.

Pročitajte i: Kim Kardašijan i Kanje Vest su drugom detetu dali ime Sejnt Vest

Ali ja prosto ne mogu da dignem ruke od Vesta. On je umetnik koji je 2004. mene i stotine hiljada drugih pubertetlija i tinejdžera naučio da je njihov koncept crne kulture validan – da nije bio alternativa već da je jednak sa raznovršnošću crne Amerike. Zato smo i ostali uz njega kada je od autsajdera u ružičastom džemperu postao jedan od najpoznatijih ambasadora hip-hopa. Yeezus je možda projekat pun taštine vođen njegovim frustracijama modnom industrijom, ali u tom postupku izgradnje sopstvenog avangardnog prostora za divljanje se može naći opravdanje. Njegova objava da će se 2020. kandidovati za predsednika je možda rođena prilikom jednog nekoherentnog govora, ali je odjek bio neverovatan. Vest je opipavao granice prihvatljivog.

Nažalost, poslednjih nekoliko meseci Vestovih delovanja su ispunjeni mizogenijom, implicitnom homofobijom i preteranim egoizmom. Ono što je krasilo prva dva albuma je bila uhvaćena sirova crna duša sa svim njenim dimenzijama – ponosom, nesigurnostima, grešnom humanošću i potencijalom. Kada je sa Graduation postigao komercijalni vrh, postao je otelotvorenje maksime „budi sam svoj i slediće te“. Ljudi ne postaju globalno poznati samo zbog umetničkog kvaliteta. Vest je stvorio kult ličnosti koja je zapravo kombinacije njegove humanosti i popularnosti.

Upravo zato mislim da ne mogu da se oduprem Kanjeu Vestu. Njegova umetnost konstantno probija granice. Dok drugi pokušavaju da ga dostignu, on već istražuje nove forme izražavanja. Ko drugi je sposoban da ovoliko dugo ostane poznat i glasan u beloj sredini? Zato se nakostrešim kada njegovi klevetnici govore da treba da omekša, da proguta ponos od koga im je neprijatno.

Sigurno ću pratiti dešavanja u četvrtak kada na Medison skver gardenu bude predstavio svoj novi album, ali će ovog puta više biti iz radoznalosti nego iz ljubavi. Jer, istina je da „ostati realan“ i „biti sam svoj“ ne mogu Yeezusa osloboditi svih njegovih grehova.

Kada Vest javno odbaci optužve za silovanje preko 50 žena koje namaju ništa da dobiju, čak i dugogodišnji fan poput mene, mora da se zapita da li je nešto pogrešno sa slikom koju gledamo. Kada volite nešto, želite da vidite najbolje od toga. Ja volim Kanjea Vesta, ali on trenutno nije baš najbolje.

Pratite VICE na Facebook, Twitter, Instagram

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh