• Gradovi

  Tesla – najveći naučnik i pronalazač srpskog naroda

  Tesla – najveći naučnik i pronalazač srpskog naroda

  BEOGRAD – U Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine večeras je održana svečana akademija, povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle, na kojoj je poručeno da je Tesla najveći naučnik potekao iz srpskog naroda.

  Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević rekao je da je važno podsetiti da je Tesla jedan od najvećih naučnika i pronalazača svih vremena, a „bez sumnje najveći naučnik i pronalazač potekao iz srpskog naroda“.

  On je naveo da su Volter, Gete, Dostojevski… pored toga što su svetski velikani, ipak i pripadnici pojedinih naroda.

  „Tesla, kao i svaki veliki čovek koji je obeležio istoriju čovečanstva jeste i deo čovečanstva i zaslužni zastupnik svih ljudi, ali je pripadnik naše nacije i zato mi sa ponosom ističemo da je on primer pregnuća i dostignuća našeg naroda“, rekao je Vukosavljević.

  Direktor Muzeja Nikole Tesle Branimir Jovanović istakao je da i danas, kada obeležavamo 160. godišnjicu Teslinog rođenja, ne prestajemo da otkrivamo svu širinu i dubinu njegovog dela i njegovih misli.

  Kako je rekao, savremeni elektroenergetski sistemi zasnovani na Teslinim pronalascima su najznačajniji deo infrastrukture svake zemlje.

  „Teslin transformator je bio i ostao nezaobilazna naprava za laboratorijska ispitivanja, stvaranje plazmi, vatrenih lopti…“, naglasio je Jovanović.

  On je dodao da je Tesla postao i neka vrsta legendarne ličnosti popularne masovne globalne kulture i heroj koji je na čudan način umeo da rešava probleme sveta.

  Preview

  VLADAN VUKOSAVLJEVIC

  Slide

  BORKA TOMOVIC I BRANIMIR BRSTINA

  Slide

  POSETIOCI SVECANE AKADEMIJE

  Slide

  ZORAN POPOVIC

  Slide

  VLADAN VUKOSAVLJEVIC

  Slide

  POSETIOCI SVECANE AKADEMIJE

  Slide

  BORKA TOMOVIC I BRANIMIR BRSTINA

  Slide

  VERBIC, MLADENOVIC, DJORDJEVIC

  Slide

  AKADEMSKI HOR „OBILIC“

  Slide

  SRDJAN VERBIC

  VLADAN VUKOSAVLJEVIC

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com