Novosti online

Тијани Богдановић неколико пута су тако одузели победу

Од нашег извештача

Рио – Месец дана пре Олимпијских игара Драган Јовић Гале, сјајни тренер теквондо клуба Галеб нам је рекао: – Идемо са две такмичарке на Игре, а мала Тијана ће да направи лом што нико не очекује. У ток категорији је неприкосновена Кинескиња Ву, нико је није победио а мислим да „Тића” може.

Милица Мандић: Тек је почела
Није на трибинама сузе скривала Милица Мандић:– Оштећена је, Корејка је требало да буде дисквалификована. Требало је да добије опомену, минус пет бодова. Бежала је и судије су то кажњавале али не на крају. Тијана је истински шампион.О самом резултату:– Феноменалан, изнела је тешко такмичење на импресиван начин. Сви смо поносни на њу. Она је прави победник, а како има 18 година Рио је само њен почетак. И ове сузе су сузе туге због оваквог начина пораза и радоснице због резултата.

Велики стручњак је по обичају све погодио. Богдановићева је направила лом, „згазила“ Кинескињу, и одлуком судија била осуђена на сребро.

– Иначе је била најубедљивији такмичар овде. У финалу је радила свој најлошији меч овде. Много је енергије отишло на прве две борбе које су биле најтеже. Припремили смо се и за финале. Ово је ипак корејски спорт. У последњем секунду је требало да се ривалу додели још једна, ко зна која по реду опомена. Резултат би био 7:7, радило би се потом на „златан бод”. У овом тренутку сам тужан, али знам да је Тијана урадила велику ствар за себе, српски теквондо, државу – причао је Драган Јовић.

Рекао је и да се надао да ће уложени приговор на крају меча уродити плодом. Ништа није помогло:

– То је спорт, на нашу несрећу сада смо други. Тијана има 18 година, још два олимпијска циклуса. Што се приговора тиче прихватили су да провере. Одбили су уз образложење да је време истекло. Само…

Само ?

– Само семафор је показивао секунд. Нема ту више шта да се коментарише. Ово су Олимпијске игре, не праве се у нашем спорту неке драме. Причаће се да је Тијана Богдановић морални победник. Очекујем и да судије на челенџу и центру буду кажњене. Нама то вероватно ништа неће значити. Вероватно…

Био је све време миран током такмичења трудећи се да одржи концентрацију своје ученице. После рушења Кинескиње Ву, само је подигао два прста.

– Да, показивао сам да има још две борбе, тешке борбе, ништа није било тада готово.

Пред сваки меч исти ритуал. А прича ?

– И прича је увек иста, годинама. Свако је такмичење исто, неко са мање а неко са више „шминке” попут овог којег медији снажно прате. Увек одлучују детаљи. Није Тијана боља од такмичарки које је победила, али је добијала на те ситне „цаке”. Увек им кажем да се подсете на оно што смо спремали, њој је то било довољно до финала. Не кривим судије, да смо повели 3:0, 4:0, све би било другачије. Није ово кикс, радити четири борбе у оваквој атмосфери је за њу сјајно. Понављам, тек 18 година има.

Између другог и трећег меча ни сат паузе, после до финала скоро пет часова одмора.

Неверица: Тијана Богдановић када је схватила да су јој арбитри одузели освојено у борби (Фото Н. Неговановић)

– Много је…Колико сам чуо то одређују неки амерички медији. Кад се сетим мале разлике између четвртфинала и полуфинала. Ту онда игра читав тим. Професор Душко Илић за физичку спрему, Марија Срећков за психологију, физиотерапеут Предраг Јовичић има своју улогу, мој је теквондо део. Када су велике паузе не враћамо се у село. Остајемо овде, понесемо ћебе.

На крају меча Тијана Богдановић је загрлила тренера. И заплакала:

– Рекла је „не могу више“. Узели су јој тако неколико пута победу. Мали смо, немамо снагу, без обзира на све. Бојао сам се да ово може да се догоди. Милицу Мандић не могу баш тако, ипак је она име. Вероватно су израчунали да са најмлађом то неће бити штета. Знаш ли колико је то тренинга, одрицања, сваког дана више сати у сали. Видим да се клипови борбе са Кинескињом Ву, коју нико у овој категорији није победио, гледају. Ово ће проћи и моје је само да пожелим да настави овако.

Са Милицом Мандић је блистао у Лондону 2012. Тијана Богдановић је потврдила „Галетов” рад у Рију.

– Сада се фокусирамо на Милицу Мандић, има тежак жреб. У првом колу је чека Норвежанка са којом има скор од 2:2 у победама, ако прође онда светска првакиња Британка Бјанки која има тријумф више. Идемо коло по коло. Неће је Тијанина медаља пореметити на било који начин. Ни успех ни епилог финалне борбе, овде се свако бори за себе.

Галеб систем даје медаље:

– Све је у организацији, да свако ради оно што зна. Не можеш да будеш и мама и тата и психолог и тренер . Зато смо направили тим. Имамо децу која су одлична, имаћемо и даље резултате.Не бринем.

Са десет опомена следи аутоматска дисквалификација. Јовић је рекао:

– Португалски тренери су ми рекли да је Корејка имала 10 опомена. Нисам бројао, мораћу да проверим. Неко је морао о томе да води рачуна.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh