• Gradovi

  Tim UN: Podrška Vladi Srbije u migrantskoj krizi

  BEOGRAD – Tim Ujedinjenih Nacija (UN) u Srbiji spreman je da nastavi snažnu podršku Vladi Srbije i lokalnim i regionalnim vlastima kako bi ciljevi iz Njujorkške deklaracije, koja se tiče migranata, bili postignuti, saopšteno je iz Kancelarije koordinatora UN u Srbiji.

  Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je svetske lidere, koji su se juče okupili na Generalnoj skupštini UN, kako bi usvojili Nujoršku deklaraciju za izbeglice, da se obavežu da će poštovati prava svih onih koji su prisljeni da napuste svoje domove.

  Navodi se da se usvajanjem deklaracije, države članice obavezuju na početak pregovora koji vode ka usvajanju globalnog dogovora za bezbedne, uredne i regularne migracije do 2018, zatim na razvijanje smernica za tretiranje migranata u teškim situacijama, kao i na postizanje pravednije raspodele tereta i odgovornosti za prihvat i podršku izbeglica usvajanjem globalnog dogovora o izbeglicama 2018. godine.

  Ban Ki Mun je, kako se dodaje, objasnio da usvajanje Njujorške deklaracije znači da će „veći broj dece moći da pohađa školu, više radnika će moći da bezbedno traži posao u inostranstvu, umesto da budu na meti krijumčara, a više ljudi će imati izbor da li da se preseli jednom kada je konflikt završen i stvorene nove mogućnosti kod kuće“.

  Pored toga, generalni sekretar i generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije (IOM) potpisali su novi sporazum kojim ova organizacija postaje sastavni deo organizacije Ujedinjenih nacija, čime će se ojačati sveobuhvatan globalni pristup migracijama.

  Generalni sekretar je takođe pokrenuo novu kampanju pod nazivom „Zajedno – poštovanje, sigurnost i dostojanstvo za sve“ kako bi se “odgovorilo na sve veću količinu ksenofobije, a strah pretvorio u nadu”.

  On je pozvao svetske lidere da se pridruže kampanji i zajedno obavežu da će biti poštovana prava svih onih koji su prisiljeni okolnostima da napuste svoje domove u potrazi za boljim životom.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com