Gradovi

Tomić: Napad u Briselu je poruka Evropi da je nemoćna

BEOGRAD – Teroristički napadi u Briselu su politički odgovor Evropi da je nemocna da se bori sa ISIL-om, kaže profesor Dušan Tomić sa Instituta za bezbednost.

Gostujući na televiziji N1, Tomić je rekao da na napade terorista treba odgovoriti još jacim merama obaveštajne i kontraobaveštajne aktivnosti, jer je protivnik „vrlo sofisticiran i opasan“.

On kaže da evropske službe bezbednosti treba da se okanu uverenja da najbolje znaju sve i da bolje međusobno saradnjuju, kao i da u borbi protiv terorizma porade na saradnji sa ruskim i američkim službama bezbednosti.

Tomić smatra da se moraju ujednačiti bezbednosni standardi na evropskim i svetskim aerodromima koji moraju biti opremljeni termovizijskim kamerama, molekularnim skenerima i drugom najkvalitetnijom opremom.

„Mi stalno ukazajemo pripadnicima službi bezbednosti da su teroristi vrlo invetivni, morate ih posmatrati kao ljude koji napredno razmišljaju kako će da postignu svoj cilj“, rekao je Tomić i dodao da se teroristi moraju posmatrati kao jasno definisani neprijatelj i da umesto specijalaca treba podmetnuti agente u civilu.

Tomić je uveren da bi na nivou Evrope trebalo formirati ekspertski tim koji će svojim znanjem koristiti svima koji se bore protiv terorizma.

AP Photo/Peter Dejong

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh