• BG

  Топао чај штити од глаукома – болести ока

  Испијање топлог чаја утиче на мањи ризик од добијања глаукома – болести ока која може изазвати слепило уколико се не лечи, показало је недавно истраживање. Ипак, стручњаци оспоравају ову информацију тврдећи да испитивање објављено у британском офталмолошком журналу није пружило доказе за такав закључак, преноси „Гардијан”. Глауком је обољење ока код којег због вишка течности расте очни притисак који оштећује живац, што узрокује слепило уколико се болест не открије на време. Многи, међутим, нису свесни да пате од овог проблема. Ризик од добијања глаукома, сматрају стручњаци, расте са годинама живота, међутим може да угрози и бебе. Процењује се да око 57,5 милиона људи у свету зна да има глауком.

  Поменуто истраживање отворило је питање да ли кофеин може да утиче на притисак у оку, а аутори овог испитивања сматрају да редовно испијање топлог чаја може смањити ризик од оболевања. Истраживање је спроведено у Америци, а током њега анализирани су медицински подаци 1.678 пацијената старијих од 40 година. Ови подаци датирају из 2005. и 2006. године, а у њима су резултати очних прегледа спроведених на поменутим пацијентима, али и информације о њиховим навикама у вези с исхраном добијене на основу посебних упитника које су они испуњавали. Показало се да 84 пацијента имају глауком, и ту је била углавном била реч о особама које су уз ово обољење имале и дијабетес.

  Истраживачи су, међутим, приметили да од глаукома мање оболевају особе које током седмице обавезно узимају најмање шест шоља топлог чаја, упркос чињеници да је међу њима било старијих људи, гојазних, па и оболелих од дијабетеса. Испоставило се да је ризик од добијања глаукома код љубитеља топлог чаја смањен за чак 74 одсто.

  „Закључак је да они који пију топао чај имају знатно мање шансе да се разболе од глаукома у односу на оне који га не пију”, објашњавају аутори студије.

  Истраживачки тим сматра да одређене супстанце из биљака од којих се прави чај, попут флавоноида и антиоксиданаса, могу пружити оку заштитни ефекат и додаје да је чај који садржи кофеин богатији антиоксидансима. Ипак, признају да њихово истраживање није било довољно детаљно и није јасно указало на везу између топлог чаја и смањења ризика од глаукома. Тајна остаје и чињеница да ледени чај не умањује ризик од поменутог очног обољења, иако има исте састојке као и топли напитак.

  Мелани Хингорани са Краљевског колеџа офталмологије позива на опрез: „Ништа није доказано и зато се не треба ослонити на овакве тврдње о смањеном ризику од глаукома. Свако старији од 40 година треба да иде на очни преглед у размаку од годину или две”, каже ова лекарка.

  Она подсећа да се глауком може држати под контролом капима за очи. Други стручњаци сматрају да је топао чај без шећера идеалан напитак, јер садржи мало калорија, пријатан је и благотворан за грло. Ипак, сматрају, питање да ли овај напитак смањује ризик од глаукома – остаје отворено.

  Извор: Политика

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com