Šumadija

Topola spremna za nove padavine

Mehanizacija Javnog preduzeća „Srbijavode“ angažovana je u selu Natalinci na čišćenju i podizanju zemljanog bedema na mestu gde je reka Jasenica, za vreme nepogoda nedavno izašla iz korita.

Predsednik skupštine opštine Topola, Dragan Jovanović rekao je da je sada najvažnije da se nastavi sa uređenjem celog korita ove reke i u delu koji pripada susednoj opštini Rača i Smederevskoj Palanci, kako bi se potpuno rešio problem izlivanja.

Napunjeno je oko 2.000 džakova sa peskom, a mehanizacija Javnog preduzeća “Srbijavode“ angazovana je na uređenju jednog dela korita reke Jasenice u selu Natalinci, koji je bio najslabija tačka za vreme poslednjih obilnih padavina. To je praktično granica opstina Topola i Rača, gde je nabujala Jasenica, uz pritisak bujičnih potoka i reke Trnave izašla iz korita i natopila livade i useve.

U opštini Topola kažu da je jesenas korito Jasenice prošireno i podignut zemljani bedem u visini od nekoliko metara celom dužinom naseljenog mesta Natalinci, sto je bila zajednicka investicija opštine Topola i „Srbijavoda“, od oko 8, 5 miliona dinara.

Zahvaljujući tome, kaže Dragan Jovanović, prvi put posle 66. godine više nisu ugrožene kuće kraj Jasenice. To međutim nije dovoljno da se potpuno otkloni opasnost od nabujalih reka i potoka sve dok se ne završi čišćenje korita od rastinja i đubreta i u delu koji pripada susednim opštinama.

U opstini Topola sumiraju štetu koja je nastala na usevima usled izlivanja reka Jasenice i Kubršnice. Prema gruboj proceni šteta je između 3 i 5 miliona dinara na površini od 50 do 80 hektara, koja je pretežno pod pšenicom.

Izveštava novinarka RTK Gordana Mirović.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh