• Novosti online

  Tramp će prisustvovati sahrani Džordža Buša, nacionalni dan žalosti 5. decembar

  Predsednik SAD Donald Tramp prisustvovaće sahrani bivšeg predsednika Džordža Buša starijeg koji je umro u 95. godini, saopštila je danas Bela kuća.

  „U toku je organizacija nacionalne sahrane“, rekla je portparolka Bele kuće Sara Sanders iz Buneos Ajresa gde su okupljene vodje G20 industrijalizovanih zemalja.

  Ona je rekla da je predsednik Tramp proglasio nacionalni dan žalosti 5. decembar i da će zajedno s prvom damom prisustvovati Bušovoj sahrani u katedrali u Vašingtonu. Datum sahrane još nije preciziran.

  Džordž Herbert Voker Buš umro je sinoć u svojoj kući u Hjustonu, rekao je portparol porodice Džim Mekgrat. Bio je 41. predsednik SAD od 1989. do 1993. Mandat su mu obeležili Zalivski rat iz 1991, kao i kraj Hladnog rata 1989. i raspad Sovjetskog Saveza dve godine kasnije.

  Tramp pohvalio Buša zbog smirenog vodjstva
  Predsednik SAD Donald Tramp i njegova supruga Melanija izrazili su danas žaljenje zbog smrti nekadašnjeg predsednika Džordža Buša Starijeg, i naveli da je on bio čovek „dobrog rasudjivanja, zdravog razuma i smirenog vodjstva“.

  U izjavi objavljenoj par sati posle Bušove smrti, Tramp je naveo da je Buš „inspirisao generacije Amerikanaca da udju u državnu službu“.

  „Predsednik Buš je vodio našu zemlju i svet do mirnog i pobedonosnog završetka Hladnog rata. Kao predsednik, postavio je osnove za decenije prosperiteta koje su usledile. I kroz sva postignuća, ostao je skroman, prateći tihi poziv u službu koja mu je davala jasan osećaj smera“, navodi se u izjavi.

  Trampov odnos sa porodicom Buš je tokom godina nije bio baš najbolji. Na partijskim izborima 2016. se nadmetao sa Džebom Bušom, jednim od sinova pokojnog predsednika, a bio je i oštar kritičar vlade Džordža Buša Mladjeg.

  „Poslednje što nam treba je još jedan Buš u Beloj kući. Bilo bi sve po starom (setite se ‘Čitajte mi sa usana, nema više poreza’). DIVOTA“, tvitovao je Tramp u avgustu 2015.

  Džordž Buš Stariji bio je predsednik SAD od 1989. do 1993.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com