Svet

Tramp osvojio proizraelski lobi stavom o Izraelu

Tramp je kritikovao mnoge, počev od predsednika SAD Baraka Obame, Palestinaca, UN i Irana, prenose danas izraelski mediji izveštaje svetskih agencija.

„Predsednik Barak Obama je najgore što se moglo desiti Izraelu,“ rekao je on okupljenima u Centru Verizon, osuđujući predsednika SAD i bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton što su „vršili pritisak na naše prijatelje i nagrađivali naše neprijatelje“.

Tramp je ublažio dva stava koji su unosili nemir među proizraelske aktiviste – svoje insistiranje da ostane „neutralan“ u posredovanju izraelsko-palestinskom miru i odbijanju da bude posvećen priznanju Jerusalima kao izraelskog glavnog grada.

donald tramp

Govoreći o Jerusalimu Tramp je obećao da će preseliti američku ambasadu iz Tel Aviva u taj“ večni glavni grad jevrejskog naroda“. On smatra da Palestinci to moraju prihvatiti imajući u vidu bliske odnose SAD i Izraela, navodi izraelski list Haarec.

„Palestinci moraju doći za (pregovarački) sto znajući da su veze između Sjedinjenih Država i Izraela apsolutno neraskidive“,rekao je Tramp, istakavši: „Oni moraju doći za sto voljni da prihvate da je Izrael jevrejska država i da će zauvek postojati kao jevrejska država“.

Za zastoj u mirovnim pregovorima, koji su doživeli krah pre gotovo dve godine, optužio je Palestince, tvrdeći da su često odbijali izraelske i američke predloge. Takođe je optužio Palestince za huškanje na napade.

„Deca se uče da mrze Jevreje. To mora prestati. Ne možete postići mir ako se teroristi tretiraju kao mučenici. To će prestati i prestaće brzo,verujte mi“, rekao je on.

Tramp je takođe doveo u pitanje ulogu UN u mirovnom procesu, upozorivši da bi svaki pokušaj nametanja bliskoistočnog sporazuma bila katastrofa. On je obećao da će SAD uložiti veto na svaku rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se silom nameće sporazum između Izraela i Palestinaca.

„Tako se ne sklapa sporazum,“ rekao je Tramp, upozorivši da bi rezolucija UN te vrste samo podstakla palestinski terorizam, pomenuvši ubistvo američkog građanina Tejlora Forsa u napadu u Jafi početkom marta i istakavši da se takvo ponašanje ne sme nagraditi.

Svoju potencijalnu rivalku na predsedničkim izborima Hilari Klinton označio je potpunom katastrofom, optužujući je za sporazum s Iranom prošle godine. To je izazvalo smeh i aplauz iako je i govor Hilari Klinton ranije u ponedeljak bio dobro primljen.

Tramp je obećao da će njegov prioritet biti da poništi sporazum s Iranom, za koji je rekao da je nagradio tu zemlju sa 150 milijardi dolara, a s druge strane mu omogućio da neprestano radi i na kraju razvije nuklearno oružje. Ako bude predsednik obećao je da će se usprotiviti nastojanju Irana da destabiluzuje region i globalnoj terorističkoj mreži.

Na konferenciji za novinare pre govora favorit za predsedničkog kandidata Republikanske partije rekao je da će tražiti od Izraela da vrati SAD pomoć koju je primio. Na pitanje o svom ranijem stavu da SAD naplati nekim od svojih saveznika pomoć za njihovu odbranu on je odgovorio: „Ja želim da oni nama plate izvesnu sumu“, rekao je Tramp.

Komentator izraelskog lista Haarec piše da je u ponedeljak uveče Tramp pokazao kako i zašto možda može da bude izabran za predsednika SAD. On je pozvan da učestvuje na skupu AIPAC-a, došao je, govorio i pobedio, napisao je Hemi Šalev.

Iako je stigao kao „glavni osumnjičeni“ izašao je čist i skeptičnu publiku pretvorio u vatrene navijače, zaključio je komentator.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh