Gradovi

Tramp: Staviću Ameriku na prvo mesto u spoljnoj politici

VAŠINGTON – Republikanski pretendent na nominaciju za predsedničkog kandidata na izborima u SAD Donald Tramp poručio je danas da će američku bezbednost staviti iznad svega ukoliko bude izabran za predsednika, upozorivši saveznike da će morati da se brane sami ako „ne plate svoj deo“.

„Amerika na prvom mestu – to će biti glavna i dominantna tema moje administracije“, rekao je Tramp u govoru pred konzervativnim nacionalnim ekspertima za bezbednost i istaknutim piscima koji se bave spoljnom politikom, prenosi AP.

On je kritikovao način na koji predsednik SAD Barak Obama rukovodi krizama na Bliskom istoku, rekavši da sadašnja administracija ostavlja nasleđe „slabosti, konfuzije i meteža“.

„Učinili smo Bliski istok nestabilnijim i haotičnijim nego ikada ranije“, rekao je Tramp.

U tom kontekstu, izdvojio je kao primer način na koji je demokratska favoritkinja za nominaciju za predsedničkog kandidata u redovima Demokratske stranke Hilari Klinton, kao tadašnja državna sekretarka, rukovodila situacijom posle pogubnog napada na američki konzulat u Bengaziju u Libiji.

Tramp je ovoga puta bio mnogo umereniji u iznošenju opaski, a mnogi kritičari su ocenili da nije pokazao sposobnost delovanja i da nije zvučao „predsednički“.

Trampovi savetnici su njegov današnji govor opisali kao prvi u nizu političkih obraćanja usmerenih na smirivanje Amerikanaca koji se boje da ovaj biznismen nema dovoljno iskustva za čitav niz nadležnosti koje ima američki predsednik.

Photo by Evan Agostini/Invision/AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh