• Novosti online

  Tramp usamljen u predlogu da se Rusija vrati u G7

  Američki predsednik Donald Tramp izjavio je uoči Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) u Kanadi da bi Rusija trebalo da bude pozvana da opet učestvuje na samitima vodećih zemalja sveta.

  Tramp je poručio da iako je „on sam najgora noćna mora za Rusiju… Rusija bi trebalo da prisustvuje ovom sastanku“.

  Čelnici EU saglasili su se na samitu kako još nisu ispunjeni uslovi za primanje Rusije, a jedan od retkih lidera koji je podržao Trampovu ideju na Tviteru, bio je premijer Italije Djuzepe Konte.

  Moskva je iz G7 isključena nakon aneksije Krima 2014. godine.

  Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je rano govoriti da li će lideri G-7 izdati zajedničko saopštenje, navodeći da se još nije razgovaralo o trgovini i klimi.

  Bela kuća saopštila je da je Tramp u Kvebeku imao pozitivne sastanke s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i kanadskim premijerom Džastinom Trudoom.

  Tramp i Trudo blizu su postizanja dogovora o Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (Nafta, SAD, Kanada i Maksiko), kao i da su razgovarali o sporazumu izmedju SAD i Kanade, dodaje se u saopštenju.

  Pregovori o Nafti bezuspešno traju mesecima, a Tramp je nedavno želeo da odvojeno razgovara s Meksikom i Kanadom o posebnim trgovinskim sporazumima sa SAD, što su mnogi kritičari nazvali „taktikom podele“.

  Kako se navodi u saopštenju, Tramp i Makron razgovarali su o trgovini, iranskom nuklearnom sporazumu i predstojećem samitu SAD i Severne Koreje.

  Američki predsednik će pre završetka samita u nedelju, otići u Singapur na dugo očekivani susret 12. juna sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

  G7 čine SAD, Japan, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Kanada. Samitu prisustvuje i EU.

  Tokom Trampove administracije, SAD su napustile svoju tradicionalnu ulogu u G7. Trampovi prethodnici su se zalagali za slobodniju globalnu trgovinu i zagovarali trgovinski sistem koji je zahtevao od zemalja da poštuju pravila Svetske trgovinske organizacije.

  Trampova politika, više protekcionistička i konfrontacijska, rezultat je percepcije da su SAD žrtva loše ugovorenih trgovinskih sporazuma, navodi AP.

  Odnosi u okviru G7 su se toliko pogoršali da se postavlja pitanje da li će sedam zemalja učesnica samita uspeti da se dogovore o zajedničkom saopštenju i prioritetima na kraju sastanka.

  EU je saopštila pre dva dana da će od jula početi uvodjenje carine na uvoz američke robe, kao odgovor na odluku predsednika SAD da uvede takse na uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com