Svet

Tramp želi borbu s Kruzom „jedan na jedan“

Američki tajkun apelovao na kandidate da se povuku iz trke za predsedničku nominaciju republikanaca

*Tramp i Kruz osvojili pobedu u po dve države na unutarstranačkom glasanju u subotu *U demokratskom taboru Senders trijumfovao u dve države, ali je Klinton velikom pobedom u Luizijani zadržala status favorita

Autor: M. K.

Vašington

Donald Tramp, pretendent na predsedničku nominaciju Republikanske stranke SAD, rekao je da želi borbu „jedan na jedan“ sa svojim rivalom i senatorom iz Teksasa Tedom Kruzom, apelujući na ostale pretendente da napuste izbornu utakmicu. I sam Kruz je izjavio da je vreme da se povuku ostali kandidati, kao što su Marko Rubio, senator iz Floride, i Džon Kasić, guverner iz Ohaja. Rezultati unutarstranačkog glasanja, koji su održani u subotu, pokazuju da su i Tramp i Kruz osvojili pobedu u po dve države.

U demokratskom taboru senator iz Vermonta Berni Senders je trijumfovao u dve države, ali je bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton uspela da održi status favorita nakon velike pobede u Luizijani.

„Voleo bih da se uhvatim u koštac s Tedom Kruzom ‘jedan na jedan’. Marko Rubio je imao veoma tešku noć i lično apelujem na njega da napusti trku. Mislim da je vreme da odustane od trke. Zaista tako mislim“, rekao je Tramp na konferenciji za novinare, pošto je pobedio u Luizijani i Kentakiju. Kruz, koji je pobedio u Kanzasu i Mejnu, rekao je da „dok god je polje podeljeno, Tramp će imati prednost“. On je, međutim, rezultate ocenio kao „manifestaciju prave promene smera“ u kojem se kampanja kreće.

Prema pisanju Bi-Bi-Sija, Rubio i Kasić se nisu izjašnjavali nakon glasanja u subotu. Nedelju dana nakon što je establišment Republikanske stranke učinio sve da osujeti težnje američkog tajkuna da osvoji predsedničku nominaciju, analitičari ocenjuju da je Kruz sada jedini kandidat koji može da zaustavi Trampa. Senders je Klintonovu pobedio u Nebraski i Kanzasu, ali pobeda bivše američke državne sekretarke u Luizijani, tvrde analitičarski krugovi, ukazuje da senator iz Vermonta nema dovoljno podrške među biračima afroameričkog porekla.

Klintonova je izjavila da „bez obzira na to ko osvoji demokratsku nominaciju, nemam ni trunku sumnje da ćemo na naš najgori dan biti neizmerno bolji nego republikanci njihovog najboljeg dana“.

Da bi kandidat predstavljao Republikansku stranku na izborima za predsednika SAD, potrebno je da sakupi ukupno 1.237 glasova delegata. Tramp za sada ima podršku 375 delegata, a Kruz 291. Za nominaciju Demokratske stranke neophodno je sakupiti glasove 2.383 delegata. Klintonova je do sada sakupila 1.117, a Senders 447 glasova.

Predsednički izbori na kojima će se birati naslednik Baraka Obame, kome ističe drugi mandat, biće održani 8. novembra.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh