• Novosti online

  Transparentnost Srbija: Vlada ne može zaključkom da uredjuje pitanja koja se tiču Ustava i zakona

  Transparentnost Srbija (TS) je saopštila da niko ne bi mogao da snosi štetne posledice ako se desilo da je prekršio zabranu iz zaključka Vlade o informisanju stanovništva o stanju i posledicama Covid 19, koji će posle samo dva dana biti ukinut.

  „Bilo da je Vlada stvarno nameravala da uvede cenzuru ili da je reč o nedovoljno promišljenom pokušaju da se suzbije širenje dezinformacija, ostaje činjenica da se pitanja koja se tiču Ustava i zakona ne mogu uredjivati kroz zaključke Vlade, čak ni u vanrednom stanju“, navela je ova organizacija.

  TS ukazuje da su, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti „informisanje stanovništva i zdravstvenih radnika“ obavezni da vrše „zavodi, odnosno instituti za javno zdravlje“ i ta obaveza se ne može ukinuti zaključkom Vlade.

  Suštinski, kako je navedeno u saopštenju, problem je u tome što se Zaključkom sprečavaju da gradjanima daju informacije upravo oni koji po prirodi stvari poseduju informacije ili mogu da provere njihovu tačnost – rukovodioci i drugi zaposleni u zdravstvenim institucijama.

  „Za vreme vanrednog stanja Vlada može da donosi uredbe, kojima uredjuje pitanja koja su iz zakonske materije, pa čak i da ograniči pojedina ustavna prava (na primer slobodu kretanja). Medjutim, ni tada nije ovlašćena da kroz zaključke uredjuje pravne odnose drugačije nego što su oni uredjeni propisima“, istakla je Transparentnost Srbija.

  Takodje se navodi da bi mera Vlade ugrozila i sprovodjenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

  „S obzirom na to da se pravo na pristup informacijama može ograničiti jedino zakonom, kada bi se gradjanin obratio zahtevom za pristup informacijama na primer Kliničkom centru u Nišu ili gradonačelniku Valjeva, oni ne bi mogli da pravno valjano uskrate informaciju pozivajući se na zaključak Vlade. Samim tim, ni ovlašćena lica ovih ustanova i lokalnih samouprava ne bi smeli da trpe štetne posledice zbog svog postupanja po zakonu“, ukazala je TS.

  U saopšenju se kaže i da gradjani imaju pravo da brže pristupe inforacijama u ovim vanrednim okolnostima.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com