• Zdravlje

  Transplatacija lica koja je ušla u istoriju!

  Vatrogasac Patrik Hardison pre nesreće.Foto: YouTubeVatrogasac Patrik Hardison pre nesreće.

  Vatrogascu Patriku Hardisonu (41) je lice bilo spaljeno do neprepoznatljivosti kada je 2001. godine spasio ženu iz kuće u plamenu.

  Nakon 14 godina od ove nesreće, Patrik će prvi put moći ponovo da vidi i ima lice. Operacija transplatacije je opisana kao „istorijsko postignuće“, trajala je 26 sati i učestvovalo je 100 hirurga!

  Patrikovo spaljeno lice je „oguljeno“ i zamenjeno sa ušima, ušnim kanalima, bradom, obrazima, nosem, kapcima i mehanizmo za treptanje bicikliste Dejvida Rodebaua (26).

  Jedino što je od Patrikovih delova lica ostalo je mali segment kose, a brada donora je počela da mu raste, pa sada ima priliku prvi put nakon 14 godina da se obrije.

  Njegove povrede su bile toliko strašne da nije mogao da trepće, jer su mu bili zašiveni kapci kako bi mu se zaštitile oči.

  Donor lica - biciklista Dejvid RodebauFoto: YouTubeDonor lica – biciklista Dejvid Rodebau

  „Bio sam skoro potpuno slep. Mogao sam samo malo da vidim“, prisećao se Patrik.

  On se već bio navikao na to da ga ljudi zagledaju i šalio se sa radoznalom decom da se borio sa medvedom. Onda je 2012. godine privukao pažnju plastičnog hirurga Eduarda Rodrigeza.

  „Njegovo lice je bilo jedan veliki ožiljak. Tražili smo idealnog donora, nekoga ko bi se poklopio sa Hardisonovim biološkim predispozicijama kako bi umanjili rizik da telo odbije novo tkivo“, objasnio je doktor Rodrigez.

  Godinu dana kasnije, Rodebau je identifikovan kao potencijalni donor nakon što je udario glavu pri sudaru na biciklu sa pešakom.

  Njegova majka je dala dozvolu da lice donira Hardisonu, i rekla kako je njen sin oduvek želeo da postane vatrogasac.

  Iako mu je lice nakon operacije bilo otečeno mesecima, očekuje se potpun oporavak kapaka, pa će Patrik prvi put moći jasno da vidi od nesreće.

  Izvor: YouTube

  Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici –MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com