Novosti online

Трећини нафтних компанија прети банкрот

ЛОНДОН – Готово једној трећини нафтних компанија прети висок ризик од пада у банкрот у текућој години, јер ниске цене сировина угрожавају њихов приступ средствима, као и способност да смање дуг, према студији ревизорско-консултантске куће Дилојт.

У извештају Дилојта, израђеном на основу анкете у којој је учествовало преко 500 нафтних компанија широм света, указује се на дубоке проблеме који прожимају енергетски сектор, пошто су цене нафте на најнижем нивоу за више од једне деценије, што угрожава профитне маргине компанија, приморава их да режу сопствене буџете и да отпуштају на хиљаде радника, јавља Ројтерс, а преноси Танјуг.

Око 175 компанија, које су у опасности од банкрота, поседује дуг у вредности од преко 150 милијарди долара, наводи се у данас објављеном извештају, и додаје да, иако 95 одсто нафтних компанија може да производи нафту по цени која је испод 15 долара за барел, то можда једноставно није довољно за неке, оцењује Дилојт.

Произвођачи су на путу да ове године поново смање буџете, а многи поручују да је раст цена нафте неопходан како би повећали профитабилност, наводи се у извештају.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh