Gradovi

Trenutno u Srbiji oko 1.300 migranata

BEOGRAD – Vršilac duznosti direktora policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je broj migranata koji prolaze kroz Srbiju, a koji se kretao oko 1.000 dnevno, smanjen, pa se u našoj zemlji sada nalazi njih oko 1.300.

„Činjenica je da od kad je zatvorena Balkanska ruta nemamo više onakav promet migranata, koji se kretao i do 1.000 ljudi dnevno. Sada ih nema toliko. U Srbiji su zaglavljeni njih oko1.300, a po različitim kriterijumima projektuje se njihova dalja subdina“, rekao je Rebić gostujući na TV Pink.

Najveći broj migranata je, kako je naveo, smešten u privatne centre i nisu još izrazili nameru da traže azil u Srbiji.

„U Srbiji azil traži njih oko 250, što je zanemarljiv broj, dok je jednako zenemarljiv broj migranata izrazio želju da se vrati u svoje domove. Problem je, međutim, što Srbija nema zaključene ugovore o readmisiji sa Avganistanom i Irakom, ali postoji međnarodna organizacija koja se bavi migracijama i uz njihovu pomoć smo neke ljude vratili“, objasnio je Rebić.

Prema njegovim rečima, do sada je vraćeno njih pet, a nekih 40 je u proceduri.

„Nadamo se da će sami migranti shvatiti da im nema daljeg putovanja u Evropi i da će vremenom iskoristiti priliku da se vrate u svoje zemlje“, podvukao je on.

Rebić je rekao da ima i pokušaja ilegalnih ulazaka u zemlju, ali je to simboličan, jednocifren broj svakog dana. On je dodao da su ozbiljne policijske snage angažovane na sprečavanju ilegalnih ulazaka, a sada ima mnogo veće snage raspoređene duž granice sa Makedonijom.

„U tom smislu, ocekujemo pomoć i Vojske Srbije. Deo snaga raspodelili smo na granici sa Hrvatskom, zbog sprečavanja ulaska migranata koji su tamo zaglavljeni“, rekao je on.

Kada je reč o krijumčarenju migranata, Rebić je rekao da su, osim pirpadnika granične policije, angažovani i pripadnicu Žandarmerije, interventnih jedinica.

„Broj krijumčara je zanemarljiv u odnosu na prethodnu godinu, kada ih je preko 1.000 procesuirano“, rekao je Rebić i dodao da je u ovoj godini bilo 55-56 slučajeva, što znači da naše snage dobro obavljaju posao.

Foto Tanjug/D. Stanković, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh