Gradovi

Tri istrage pokrenute o tragičnom testiranju francuskog leka

PARIZ – Francuske vlasti pokrenule su danas tri istrage u istraživačkoj laboratoriji u Renu na severozapadu Fracuske u vezi testiranja leka tokom kojeg je jedna osoba doživela moždanu smrt, dok se još tri suočavaju sa potencijalno neizlečivim oštećenjem mozga.

Pravosudna policija sprovela je juče prve pretrage u laboratoriji „Biotrial“ koja je izvela testiranje za potrebe portugalske farmaceutske kompanije „Bial“, preneo je AFP.

Istragu su danas pokrenuli i predstavnici francuskog Generalnog inspektorata za socijalna pitanja (IGAS) i Nacionalna agencija za bezbednost lekova (ANSM).

Istrage imaju za cilj da utvrde da li je tragedija uzrokovana greškom u postupku testiranja ili je u pitanju testirana supstanca, novi lek koji je bio namenjen za otklanjanje poremećaja raspoloženja kao što je anksioznost.

Ukupno 90 dobrovoljaca – zdravih muškaraca starosti između 28 i 48 godina – primilo je eksperimentalni lek u prvoj fazi testiranja, nakon čega su šestorica prebačena u bolnicu.

Pjer-Žil Edan, načelnik odeljenja za neurologiju u bolnici u Renu gde su dobrovoljci prebačeni, izjavio je juče da je jedan od njih doživeo moždanu smrt, dok je kod trojice ustanovljen „hendikep koji bi mogao biti neizlečiv“, a jedan dobrovoljac ima neurološke probleme.

Šesti dobrovoljac nema negativne simptome, ali je pod nazdorom.

Bolnica ĆU u Renu gde je šest dobrovoljaca na lečenju danas je saopštila da su oni u stabilnom stanju te da su kontaktirani i svi ostali dobrovoljci koji su bili podvrgnuti testiranju.

Direktor laboratorije „Biotral“ Fransoa Posel rekao je danas da taj institut sarađuje sa istražiteljima i da predstavnici portugalske kompanije takođe učestvuju u istrazi.

Portugalska kompanija „Bial“ juče je saopštila da je sledila „najbolju međunarodnu praksu“ u razvijanju leka.

Francuska Nacionalna agencija za bezbednost lekova potvrdila je da je reč o najgorem incidentu koji se do sada u toj zemlji dogodio u vezi sa testiranjem lekova.

Svake godine hiljade doborovoljaca učestvuju u kliničkim testiranjima lekova, a eksperti ukazuju da su tragični rezultati retki.

Međutim, incident u Renu izazvao je zabrinutost zbog takvih eksperimenata.

Univerzitetski profesor u tom gradu koji je učestvovao u takvim testiranjima rekao je za AFP da to ne bi ponovo učinio.

„To više neću raditi, a i drugima ću savetovati da to ne rade“, rekao je 33-godišnji profesor, priznavši da ga je privukla mogućnost lake zarade te da je zbog toga učestvovao u 15-ak testiranja „Biotriala“ od 2005. godine.

Foto www.freeimages.com

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh