Gradovi

Tribina o rešavanju stambenih potreba izbeglica

Tribina o izgradnji stanova za izbeglice i raseljena lica u Novom Sadu

NOVI SAD – Tribina posvećena pomoći za rešavanje stambenih potreba izbeglica davanjem 276 stambenih jedinica u zakup na određeno vreme i dodelom građevinskog materija izbeglim licima u okviru Regionalnog stambenog projekta, održana je večeras u Novom Sadu u prostorijama Mesne zajednice „Veternik“.

Tom prilikom poverenica za izbegla i prognala lica za Novi Sad Tamara Milanović je rekla da je za učešće na oba konkursa i za dodelu stanova i za dodelu građevinskog materijala potrebna identična dokumentacija, jedino je, kako je kazala, za dobijanje građevinskog materijala potreban dokaz o posedovanju nekretnine koja je legalizovana ili se nalazi u postupku legalizacije, dok je za dobijanje stanova potreban dokaz da se ne poseduje nekretnina niti u Novom Sadu niti u državama iz kojih su došli.

„Osnovnu dokumentaciju čine: lične karte, dokaz da najmanje dve godine žive u Novom Sadu, a dokumenti kojima se dokazuje neposedovanje nekretnine su izjava iz poreske službe i overena lična izjava čiju verodostojnost će kasnije utvrditi Komesarijat za izbeglice“, rekla je Milanović.

Ona je pojasnila da će se prvo izvršiti odabir onih koji su prošli na konkursu na osnovu dostavljene dokumentacije, a da će nakon toga početi izgradnja.

Predsednik Komisije za izbor korisnika pomoći za rešavanje stambenih potreba izbeglica Žarko Mićin na tribini je rekao da je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević 18. avgusta 2014. godine sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije potpisao Memorandum o saradnji kojim je predviđena izgradnja objekta sa ukupno 276 stambenih jedinica, a da je nakon tog Memoranduma potpisan i Ugovor 31. oktobra 2015. godine za najugroženije izbegličke porodice koje nemaju rešeno stambeno pitanje.

Korisnici će imati mogućnost korišćenja stana pod zakupom, sve dok sebi ne stvore uslov za otkup po povoljnijim uslovima od tržišnih, u skladu sa propisima o stambenom zbrinjavanju izbeglica.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu.

Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi. Regionalni stambeni program Republike Srbije vredan je 330 miliona evra.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh