• BG

  Tribina u PTT muzeju – Velike mogućnosti Srbije za korišćenje sunčane energije

  U okviru ciklusa Zelene tehnologije solarna energija, večeras je u PTT muzeju, predavanje „Fotonaponske elektrane“ posvećeno pretvaranju sunčeve u električnu energiju održao naučni saradnik Instituta tehničkih nauka SANU Zoran Nikolić, koji je ukazao da u Srbiji postoje veliki prirodni uslovi za tako nešto i da se u svetu sve više insistira na obnovljivim izvorima energije.

  Nikolić je rekao kako su istraživanja u poslednjih desetak godina pokazala da je kod nas godišnje efektivno, sa fiksno postavljenim solarnim ćelijama, moguće koristiti sunačnu energiju 1.250 sati, što je nešto manje nego u području bliže polutaru ali mnogo više od zemalja koje su na severu Evrope.

  U tim zemljama se intenzivno sve više koriste fotonaponske ćelije kao obnovljiv izvor pogodan za napajanje potrošača, rekao je Nikolić.

  Prema njegovim rečima, u svetu je velika ekspanzija primene fotonaponskih ćelija i fotonaponskog napajanja raznih potrošača jer se sve više zaoštrava odnos prema postojećim energetskim izvorima koji stvaraju efekat staklene bašte i tako negativno utiču u životnu sredinu.

  On je govoreći o ekspanziji koriščenja ovog vida energije, ukazao da je u razvoj i pravljenje fotonaponskih ćelija ušla Kina koja to radi „izvanredno i izuzetno jeftino“.

  Viši kustos PTT Muzeja Željko Sarić, koji je i urednik tribine Kultura putem pošte, podsetio je da je večerašnja tribina 36. tokom tri prethodne godine.

  Teme, kako je naveo, nisu usko vezane samo za poštu već je to prava njihova „lepeza“, kao što je, na primer, nedavno bila „Srbija i Rusija u Velikom ratu“, čime se privlači širi krug publike i od tribina u PTT muzeju čini značajim mesto na kulturnoj mapi.

  Zadovoljan sam, počelo je prvi put pre tri godine stidljivo sa pola sale, u medjuvremu su tribine osvojile sve više publiku i dobile veoma dobar odjek u javnosti, ocenio je Sarić.

  Govoreći o planiranim aktivnostima, on je naveo da je januar posvećen velikom naučniku Nikoli Tesli, februar predstavljanju pola veka orkestra za ranu muziku Renesans, za mart je planiran serijal o drogama, posebno kao upozorenje mladima na ovu opasnost, planirane su i tribine portreti srpskih pisaca, serijal o arheologiji.

  Uvertiru tribine činio je nastup mešovitog hora KUD Djoka Pavlović, publika je imalo priliku da se podseti i na misli Nikole Tesle o energiji, stvaraštvu poznatih pesnika o suncu kao i narodnim pesmama o suncu.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com