• Južna Srbija

  Трибина за родитеље „Резистенција бактерија на антибиотике и рационална употреба антибиотика – одговорност свих нас“

  Трибина за родитеље „Резистенција бактерија на антибиотике и рационална употреба антибиотикаодговорност свих нас“ и изложба дечјих радова предшколских установа Града Ниша и  сусрет студената са грађанима

  У оквиру Кампање за рационалну употребу антибиотика  Министарства здравља Републике Србије, у сарадњи са Савезом удружења медицинских сестара из предшколских установа Србије, НВО „Гнездо“ и Удружењем студената фармације NAPSER,  26. маја у просторијама Предшколске установе Ниш, Булевар Немањића 14,  са почетком у 11 часова одржаће се Трибина за родитеље „Резистенција бактерија на антибиотике и рационална употреба антибиотика – ОДГОВОРНОСТ СВИХ НАС “ и изложба дечјих радова  предшколских установа Ниша на тему„Антибиотици и бактерије“.

  Студенти медицине и фармације, партнери Министарства здравља у Кампањи за рационалну употребу антибиотика, у оквиру Студентског парламента Медицинског факултета у Нишу, Асоцијације студената фармације Ниш (NAPSER),  Удружења студената медицине IFMSA, организују акцију у заједници, сусрет са грађанима Ниша.

  У суботу, 26. маја, од 12-15 часова, у Обреновићевој улици, на Платоу испред ТЦ „Калча“, биће постављен промотивни штанд на коме ће студенти делити савете и информативне лифлете.

  На трибини ће еминентни стручњаци разговарати са родитељима мале деце о проблему антимикробне резистенције и  правилној употреби антибиотика, а затим ће бити подељене награде  учесницима изложбе.

  Учесници трибине су:

  • Проф. др Милица Бајчетић, клинички фармаколог, професор Медицинског факултета у Београду, члан Посебне радне групе Министарства здравља за рационалну употребу антибиотика
  • Проф. др Ивана Ћирковић, микробиолог, професор Медицинског факултета у Београду, члан Посебне радне групе Министарства здравља за рационалну употребу антибиотика
  • Проф. др Снежана Живановић, педијатар, Клинички центар Ниш
  • Доц. др Катарина Милошевић, педијатар, Универзитетска дечја клиника у Тиршовој, Београд
  • Олгица Субашић, Савез удружења медицинских сестара из предшколских установа

  Резистенција (отпорност) бактерија на антибиотике у свим деловима света расте до опасно високих нивоа и прети нашој способности да лечимо честе инфективне болести. Инфекције које погађају како људе – укључујући упалу плућа, туберкулозу, тровање крви и гонореју – тако и животиње постаје теже, а понекад и немогуће лечити јер антибиотици постају мање делотворни.

   Министарство здравља Републике Србије се од новембра 2015. године прикључује глобалним напорима за смањење антимикробне резистенције, иницијативама Светске здравствене организације и других међународних здравствених институција и у сарадњи са експертским тимом „спроводи низ активности и мера, као и Кампању за рационалну употребу антибиотика.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com