• Gradovi

  Tribinal odbacio zahtev odbrane Nasera Orića

  SARAJEVO – Haški tribunal odbacio je zahtev odbrane bivšeg komandanta muslimanske vojske u Srebrenici Nasera Orića za obustavljanje postupka koji je protiv njega pokrenut pred Sudom BiH.

  Advokati su tražili da se obustavi postupak protiv Orića za ratne zločine na području Bratunca i Srebrenice jer mu je već za ista dela suđeno u Hagu, prenela je Fena.

  U odluci sudije Tribunala se navodi da je Orić u Hagu slobođen krivice po komandnoj odgovornosti za ubistvo jedne osobe u policijskoj stanici Srebrenica i još šest osoba u tamošnjoj zgradi opštine, dok mu se trenutno na teret stavlja da je lično ubio jednu osobu u selu Zalazje, kao i da je s još jednim pripadnikom Armije BiH učestvovao u ubistvima dve osobe u Bratuncu.

  „Smatram da se u trenutnoj situaciji, tačke optužnice u BiH o ubistvima bitno razlikuju od optužbi u Hagu, kada se porede način, vreme i mesto navodnih zločina“, nave je u odluci sudija Lin Dakun.

  Orića je Tužilaštvo BiH optužilo kao nekadašnjeg komandanta jedinica Armije BiH u Srebrenici. Optužnica, koju je Sud BiH potvrdio u septembru, tereti njega i Sabahudina Muhića za ubistvo tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti na području Bratunca i Srebrenice.

  Orić je negirao krivicu u oktobru, a Sud BiH je objavio da će datum početka suđenja biti određen nakon što Hag donese odluku, naveo je BIRN.

  Foto Tanjug/video, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com