Gradovi

Trifunović: Ministarstvo očekuje pozitivan izveštaj MMF-a

Inače, četvrta revizija aražmana Srbije sa MMF-om počinje 18. februara.

BEOGRAD – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture očekuje pozitivan izveštaj o čtvrtoj revizii aranžmana sa MMF-om, izjavio je danas državni sekretar u tom resoru Dejan Trifunović.

Inače, četvrta revizija aražmana Srbije sa MMF-om počinje 18. februara.

„Posle usmerenog plana i programa reformi 15. oktobra uradili smo niz stvari na operativnom nivou, kooptirali u potpunosti regulatorni okvir za reformu i za otvaranje tržišta, same kompanije su uradile svoj deo posla, napravile su izvesne uštede, radile su i sistematizaciju“, rekao je Trifunović za Tanjug.

Naglasio je da je kompanija „Srbija kargo“ značajno povećala svoje kapacitete i u smislu broja vagona, elektrolokomotiva, postigla je pozitivno poslovanje za ograničeni period od 10. avgusta prošle godine.

„To je prosto jedno viđenje da reforma može da uspe, bez obzira koliko bila teška, poruka je jasna- reforme su izvodljive, ukoliko postoji sinergija menadžmenta i institucija, mogu uspeti, ma koliko bile teške“, rekao je državni sekretar.

Trifunović očekuje pozitivan izveštaj sa četvrte revizije kako bi se, kako kaže, već od juna krenulo sa novim IPA projektom iz 2014, koji, kako kaže, treba da osnaži tri postojeće kompanije u Železnicama.

„Naravno, očekuje nas i niz teških mera, ali prosto, sve ovo što se desilo u prethodnih godinu dana pokazuje da su rezultati mogući ukoliko se posvećeno bavite reformama“, rekao je Trifunović.

Prema njegovim rečima, ne očekuju se nikakvi novi zahtevi MMF-a, i da je sve što je definisano od obaveza, definisano u sklopu treće revizije „stend baj aranžmana“, kao i da se zapravo sada sagledavaju nove obaveze.

„Danas smo na Radnoj grupi za reformu Železnica Srbije, u sklopu pripreme za posetu misije MMF, pokazali da smo se bavili svima njima i u najvećoj meri ih i ispunili“, kaže Trifunović.

Trifunović je istakao da sa MMF-om ne postoje otvorena pitanja, kao i da problemi i nesaglašenosti uvek ima, ali i neki „svetli primeri“ kao što je, kako je rekao, sluča sa kompanijom Srbija kargo, koja ne dobija subvencije ili pomoći, a ostvaruje zavidne rezultate na tržištu.

„To su pokazatelji da se stvari sistemski rešavaju“, rekao je Trifunović.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh