• Novosti online

  Триполи: План УН је завера против Либије

  Либијски војно-политички хаос продубљен је јуче након размене оштрих оптужби два ривалска режима у Тобруку и Триполију, упозорења Рима да су досадашње унилатералне интервенције у тој северноафричкој држави завршене неуспехом и најава могућег слања америчких копнених трупа у борбу против џихадиста у регион Магреба и Сахела. Незванична декларација 100 посланика међународно признатог парламента у Тобруку, којом усвајају план УН за оснивање владе националног јединства у Либији, изазвала је оштру реакцију ривалске власти у Триполију.

  „Они који су потписали либијски политички споразум треба да схвате да је то завера против револуције”, упозорио је Калифа Гвел, премијер међународно непризнате владе происламиста у Триполију. Гвел је истовремено позвао све „хероје револуције” (тј. Покрет 17. фебруар 2011, када је „арапским пролећем” подигнута побуна против Муамера ел Гадафија) да „устану заједно и наоружаном песницом ударе против свих који угрожавају револуцију”.

  Какву конкретну акцију Гвел има на уму против присталица УН плана, за сада није извесно.

  У међувремену, режим у Триполију оптужио је генерала Калифу Хафтара, команданта Либијске националне армије одане режиму у Тобруку, да је у дослуху са Исламском државом (ИД) и да стоји иза позива француским трупама да дођу и „убијају синове наше нације”. По Гвелином наводу, Хафтар и ИД су две стране исте паре, које су координирано осмислиле недавна крвопролића у Сабрати.

  Ривалски режим на истоку Либије јуче је порицао – оно што је тврдио дан раније – најпре присуство француских војних саветника у региону око Бенгазија, а такође и њихову активну помоћ у текућој офанзиви Либијске националне армије против џихадиста у другом највећем либијском граду.

  „Нисам медијима рекао да француски војни саветници сарађују са Либијском националном армијом”, тврдио је у четвртак после подне пуковник Ванис Букамада. Колико у среду, пуковник Букамада је – према наводу Ројтерса – открио да „француску војну групу стационирану у Бенгазију чине само војни консултанти који саветују Либијску националну армију у борби против тероризма, али не учествују у здруженим акцијама”.

  И влада у Тобруку јуче је демантовала првобитну тврдњу пуковника Бамакиде, иначе команданта специјалних јединица („Саија“) у Бенгазију.

  „Међународно призната влада није дозволила и неће дозволити било чијим страним снагама да уђу на територију Либије”, изјавио је званичној новинској агенцији ЛАНА Хатем ел Ураби, портпарол режима у Тобруку (седиште те владе је иначе у Бајди). Он је истовремено устврдио да су „храбри војници арапских либијских оружаних снага ослободили Бенгази из руку терора без икакве подршке међународне заједнице”.

  У међувремену, џихадисти ИД све су јачи у Либији, оцењује Махмуд Газван, војни командант одбрамбених снага Мисурате које држе чврсто упориште око Триполија.

  Непредвидиви развој ситуације у Либији истовремено отворено брине војно-политички естаблишмент најразвијенијих држава света.

  „Уз ИД у Либији се окупило још шест до осам терористичких група. Либија је за њих магнет, због безвлашћа. Од свих земаља у ширем региону Блиског истока, Либија је зато земља која највише забрињава…”, истакао је у четвртак Џејм Клепер, шеф америчке Националне обавештајне службе, током излагања пред Обавештајним комитетом Представничког дома америчког Конгреса.

  И док је Џон Бренан, шеф ЦИА, на истој седници представио двострани приступ САД приликама у Либији (са једне стране подстицај политичком дијалогу око формирања владе, са друге „антитерористичка дејства” против џихадиста), Клепер је изишао са новим предлозима даље акције САД. По шефу обавештајне службе САД, у Либију би или требало послати шпијунске авионе или би се требало повезати са Француском која већ има жбир-летелице у региону.

  „Са обавештајног становишта, требало би да појачамо нашу игру. Има много разлога да се повежемо са Французима, који су регион Сахела у северној Африци ставили под присмотру”, изјавио је Клепер у Председничком дому. По Клеперу, за САД би могло бити „разборито” да америчке специјалне снаге подрже ( француске) трупе на терену у региону, наводи британска агенција.

  За те евентуалне мисије, најближа полетно – слетна база је Сигонела на Сицилији, на само 500 километара од обале Либије.

  Званични Рим у овом тренутку (још) пружа жестоки отпор предлозима да дозволи употребу базе Сигонела за ударе на џихадисте у Либији.

  „Либију могу да стабилизују локалне снаге. Војна интервенција и окупација (од стране западних снага) незамислива је ”, оценила је италијанска министарка одбране Роберта Пиноти у изјави италијанском Каналу 5, коју преноси британска агенција.

  На питање да процени вести о дејствовању француских специјалних јединица у Либији, Пинотијева је рекла: „У прошлости, унилатерална убрзавања нису помогла Либији.”

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com