Gradovi

Trstenik štiti izvoriste Zvezdan

TRSTENIK – U Opštini Trstenik na snazi je vanredna situacija zbog izlivanja Zapadne Morave na teritoriji te opštine, a, kako je zaključeno na sastanku Štaba za vanredne situacije, prioriteti su podizanje odbrambenih bedema oko ugroženih stambenih objekata i odbrana bedema kod izvorišta Zvezdan.

Zbog najave obilnih padavina na terenu je sva raspoloživa mehanizacija, radnici javnih komunalnih preduzeća i volonteri rade na jačanju zaštitnog bedema kod Zapadne Morave kojim se brani izvorište „Staro korito“ sa kog se snabdeva pijaćom vodom čitavo gradsko područje.

U majskim poplavama 2014. Zapadna Morava probila je zaštitni bedem i potpuno uništila izvorište Zvezdan, koje je donacijom Evropske unije u potpunosti sanirano.

Zapadna Morava izlila se u atarima sedam sela na teritoriji Opštine Trstenik – Ugljarevo, Lozna, Grabovac, Bogdanje, Medveđa, Velika Drenova, i Počekovina.

Na području pomenutih sela poplavljene su stotine hektara pod poljoprivrednim kulturama, plastenicima i lozno – sadnim kalemovima.

Zbog izlivanja Zapadne Morave polavljeno je devet kuća u selima Grabovac, Lozna i Bogdanje. Nivo Zapadne Morave za sada je u blagom opadanju.

Stanje na vodotokovima drugog reda na teritoriji Opštine i dalje je stabilno.

Foto Tanjug, N. Jovanović, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh