Gradovi

TS: Stagniranje razlog za zabrinutost

TS: Stagniranje razlog za zabrinutost

BEOGRAD – Drugi put za redom Danska je zemlja sa najnižom korupcijom na svetu, pokazao je izveštaj Transparensi internešnela za 2015, dok je Srbija drugu godinu zaredom zabeležila, kako se navodi, neznatan pad indeksa percepcije korupcije i zauzima 71. mesto među 168 zemalja i teritorija.

U Izveštaju se, između ostalog, navodi da korupcija i dalje predstavlja veliki izazov za zemlja na Balkanu i da je u korak prati i politička represija.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, višegodišnje stagniranje na rang listi indeksa percepcije korupcije Transparensi internešenela je loš signal.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić rekao je da je vest koja se saopštava svake godine da bitnih promena nema.

„Istraživanja na osnovu kojih se sačinjava Indeks ne pokazuju bitne promene na bolje ili gore. Mi možemo govoriti o stagnaciji koja traje nekih osam godina, a to je loš signal imajući u vidu da je borba protv korupcije visokorangirana na listi političkih prioriteta, da postoji interesovanje u zemlji ali i od strane međunarodnih aktera da bude efikasnija“, konstatovao je on.

Ukazujući da je ove godine indeks percepcije korupcije obuhvatio 168 država, preneo je da se Srbija sa skorom od 40 na skali od 0 do 100, nalazi na 71 mestu, kao i u proteklih 15 godina među zemljama koje se smatraju visokokorumpiranim.

Nenadić je rekao da nije utešna činjenida da je više od pola sveta kategorisano na sličan način, jer to nije nešso čemu težimo.

„I pored bitnih razlika primetno je da se iz godine u godinu ponavljaju slični rezultati. Možemo govoriti da je trend stagnacije dosta čvrsto utemeljen, te ne može govoriti da ovaj plasman Srbije rezultat slučajnosti ili pristrastnosti“, konstatovao je on.

Nenadić je preneo da su neposredno od Srbije bolji Turska, Bugarska i Jamajka, a lošiji, odmah iza nas, Salvador, Panama, Trinidad i Mongolija.

Takođe je kazao da evrointegracije imaju vezu sa smanjenjem percepcije korupcije, što pokazuje rangiranje država članice.

Što se regiona tiče samo su Bosna i Hercegovina, i Kosovo, koje se na rang listi tretira kao zasebna zemlja, gori.

„Od 2007. nema bitnih promena na rangiranju. To je loše samo po sebi, imajući u vidu šta je sve govoreno, najavljivano, i koji su zakoni doneti“, kazao je Nenadić.

Problemi se, kako je naglasio, ponavljaju iz godine u godinu, što pokazuje da nema učenja na greškama i nema preduzianja sistemskih mera.

Predsednik TS Vladimir Goati ukazao je da mere protiv korupcije nemaju instant efekte ni u jednoj zemlji, pa ni u Srbiji, te da je, iako politčari nesmotreno govore da će u ovoj godini rešiti to zlo, neophodno više od godinu dana, jednog mandata, jer borba protiv korupcije traje čitavu jednu generaciju.

On je rekao da se u našoj zemlji kasno krenulo u borbu protiv „ovog zla na vrhu igle zala“.

Povremene masovne akcije, prema njegovim rečima, imaju samo demonstartivni učinak, ali prava borba protiv korupcije je sistematski i uporna dugoročna borba, a ne akt, čin ili događaj.

Goati smatra da treba dedramatizovati borbu protiv korupcije i ići na sitemstasku upornu borbu bez očekivanja da će se sutra ući u finale i završiti posao.

Po oceni TS problemi koji mogu uticati na utisak o rasprostranjenosti korupcije su kršenje preventivnih antikorpcijskih zakona, nedovoljni kapaciteti organa koji vrše nadzor i kontrolu, nepotpun pravni okvir, vaninstiucionalna moć političkih stranaka i pojedinaca, koja se odražava na rad čitavog javnogs ektora, nedovoljno transparentan proces donošenja odluka, nemogućnost građana da utiče na njihov sadržaj i neuređeno lobiranje, kao i nepotrebne procedure i državne intervencije koje povećavaju broj situaija u kojima do korupcije može da dođe.

TS preporučuje, u cilju smanjenja percepcije korupcije, obezbeđenje veće javnosti rada državnih organa, smanjenje regulatornih i finansijskih intervencija države, temeljnu reformu uređenja javnog sektora, poštovanje i jačanje uloge nezavisnish državnih organa i obezbeđenje primene njihovih odluka i preporuka.

Takođe TS predlaže stvaranje uslova za nesputan rad medija, raskidanjem obruča oko medija koji čine politika, biznis i marketinške kuće, pravosuđe koje demonstrira nezavisnost i efikasnost u radu i u kojem funkcionišu mehanizmi odgovornosti.

Isto tako TS ukazuje da veći broj otkrivenih slučajeva kroz zaštitu uzbunjivača i svedoka korupcije, proaktivni pristup u istraživanj korupcije i mere za kontrolu imovine javnih funkcionea i službenika može doprineti poboljšanju, kao i striktna kontrola tačnosti i potpunosti izveštaja o finansiranju kamapanja i političkih stranaka.

Pored toga neophodno je dosledno rešavanje svih slučajeve u kojima su iznete dokumentovane sumnje na korupciju.

Saradnik TS Zlatko Minić predstavio je predlog ove organizacije za dopunu Nacrta zakona o javnim preduzećima i prioritete za uređenje izborne kampanje.

Kada je reč o izbornim kampanjama on je kazao da često političari zloupotrebljavaju svoju funkciju, koristeći dnevne događaje za kampanju.

Prema njegovim rečima REM bi mogao da propiše način praćenja, ako se političari ne budu pridržavali pravila, a to bi bilo praćenje događaja bez prenošenja živih snimaka i izjava sa takvih manifestacija.

Preview

ZLATKO MINIC

Slide

NEMANJA NENADIC

Slide

MINIC GOATI I NENADIC

Slide

VLADIMIR GOATI

ZLATKO MINIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh