• Gradovi

  TS: U poslednja tri meseca 500.000 slučajeva sitne korupcije

  BEOGRAD – Prema podacima koje je nedavno objavio UNDP, osam odsto građana Srbije je dalo mito u poslednja tri meseca, što ukazuje na oko 500.000 slučajeva sitne korupcije, rečeno je danas na konferenciji Transparentnosti Srbije, povodom okončanja projekta „Zajedno protiv korupcije“.

  Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić rekao je da je najveći broj kad je reč o korupciji, što se za najveći broj krivičnih dela korupcije ni ne sazna.

  „Srbija treba da uradi nešto kako bi se saznalo za slučajeve korupcije, kod nas nema proaktivnog pristupa u istragama“, rekao je Nenadić i dodao da je po statistikama iz izveštaja EK u Srbiji je prošle godine pokrenuto oko 1.000 optužnica zbog korupije.

  Pored toga, Nenadić je dodao da su problemi što slučajevi traju po nekoliko godina, što dolazi do zastare, kao i blage kazne.

  Kako je naveo Nenadić, TS je dala nekoliko preporuka, budući da se na proleće očekuje otvaranje poglavlja 23.

  U tim preporukama se, između ostalih, navode i pokretanje proaktivnih istraga, povećanje broja tužilaca, sprečavanje i kažnjavanje „curenja“ informacija iz istraga….

  Zamenik republičkog javnog tužioca i predsednik Udruženja javnih tužilaca Srbije Goran Ilić rekao je da je od velikog značaja nezavisnost javnih tužilaca.

  Podsećajući da je uvedena tužilačka istraga, Ilić je rekao da treba razmisiti o tome da se delovi policije pripoje javnim tužilaštvima.

  Transparentnost Srbija je okončala projekat „Zajedno protiv korupcije“, koji sprovodi sa organizacijom Transparentnost Češke i Ministarstvom spoljnih poslova te zemlje.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com