• Novosti online

  TS:Ni jedan odgovor na 179 pitanja NVO postavljenih timu za pristupanje EU

  Grupa nevladinih organizacija koje prate evropske integracije u oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 i 24 saopštila je da nije dobila niti jedan odgovor na 179 pitanja dostavljenih Pregovaračkom timu za pristupanje EU pre više od sedam meseci, objavljeno je na sajtu organizacije Transparentnost Srbija (TS), koja je članica te koalicije.

  Dodaje se da je, na taj način, koalicija „prEUgovor“ reagovala na saopštenje Ministarstva za evropske integracije i Pregovaračkog tima da toj grupi nevladinih organizacija „nikada nije odbijen razgovor ili odgovor na sva njihova pitanja“.

  „PrEUgovor“ je podsetio da je Pregovaračkom timu 20. marta poslala spisak od 179 pitanja koja se odnose na podatke potrebne za ocenu efekata realizovanih aktivnosti iz akcionih planova za poglavlja koja se tiču pravosudja, borbe protiv korupcije, ljudskih prava, slobode i bezbednosti.

  „Pregovarački tim nije odgovorio ni na jedno od postavljenih pitanja, niti na je uputio gde bismo konkretno koju informaciju mogle da nadjemo. Tražene informacije nisu dostupne na stranicama nadležnih ministarstava, a zabrinjavajuće je što nisu dostupni čak ni podaci koji bi prema važećim propisima morali biti javni. Neke od njih prEUgovor nije dobio ni po Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja“, navedeno je u saopštenju koje je objavljeno na sajtu TS.

  Dodaje se da je, „prEUgovor“ ta pitanja poslao nakon objavljivanja februarskog izveštaja o nedelotvornosti procesa evropskih integracija, nakon što je iz Pregovaračkog tima saopšteno da nisu imali primedbu da daju odgovore na pitanja koja su razmatrana.

  Kako se navodi, i ovog puta Ministarstvo i Pregovarački tim izražavaju spremnost da odgovore na pitanja, iako nisu odgovorili ni na jedno od 179 pitanja dostavljenih pre sedam meseci, a ta reakcija Ministarstva i Pregovaračkog tima stigla je nakon objavljivanja izveštaja „PrEUgovora“ u kome se kritikuje stanje u oblastima 23 i 24.

  U saopštenju ove koalicije nevladinih organizacija, koju čine ASTRA Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, Centar za primenjene evropske studije, Grupa 484 i Transparentnost Srbija, navodi se da je otvorena za saradnju i dijalog, ali ostaje pri stavu da je nezavisno praćenje ključna uloga civilnog društva.

  „Smatramo da sve informacije korisne za ocenu napretka Srbije u procesu evrointegracija moraju biti dostupne, ne samo koaliciji ‘prEUgovor’ ili Nacionalnom konventu o Evropskoj uniji, već svim organizacijama civilnog društva i celokupnoj javnosti“, navedeno je u saopštenju ovih organizacija.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com