Novosti online

Тунис: 53 жртве напада екстремиста, затворена граница с Либијом

ТУНИС – Најмање 53 особе су погинуле у сукобима туниских снага и екстремиста у близини границе с Либијом, саопштила је влада Туниса. Наоружани мушкарци су у зору извели напад на град Бен Гердан, а борба се наставила и у току вечери.

Тунис је затворио своју границу с Либијом, а министри унутрашњих послова и одбране отишли су у Бен Гердан да би надгледали операцију, наведено је у заједничком саопштењу та два туниска министарства.

Влада Туниса није идентивиковала нападаче, а за сада ниједна група није преузела одговорност за напад, међутим, два сајта блиска теористичкој организацији Исламска држава наводе да су екстремисти те групе учествовали у борби. Председник Туниса Бежи Каид Есеби изјавио је након напада да његова земља води рат против варвара.

„Ово је напад без преседана, који је планиран и организиван. Његов циљ је вероватно био преузимање контроле над овом облашћу и проглашење новог емирата. Већина Тунишана се сада налази у стању рата проив варвара”, изјавио је Есеби.

У нападу је погинуло 35 „терориста”, седморо цивила и 11 припадника безбедносних снага Туниса, наводи се у саопштењу туниске владе. Једна 12-годишња девојчица је међу жртвама напада. Напад у Тунису догодио се у јеку забринутости међународне заједнице због присуства екстремиста Исламске државе у суседној Либији.

Туниске безбедносне снаге су прошле седмице у истој области убиле пет тешко наоружаних људи који су у земљу ушли из Либије с циљем да изведу терористичке нападе, како је тада рекао премијер Хабиб Есид.

Бета-АП

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh