Gradovi

Tunišani slave godišnjicu rušenja Ben Alijevog režima

TUNIS – Hiljade građana okupile su se danas u glavnom gradu Tunisa kako bi obeležile godišnjicu rušenja režima dugogodišnjeg diktatora te zemlje Zine El Abidine Ben Alija kojim je počelo Arapsko proleće.

Tunišani su se okupili u Aveniji Habib Burgiba u centru grada koja je bila epicentar revolucije pre pet godina, neki su izvikivali političke parole poput „Rad! Sloboda! Dostojanstvo“ i slušali političke govore dok su drugi slušali koncerte koji su podsećali na ustanak, prenosi AFP.

„Ponosnim smo što je Tunis jednom zauvek prekinuo sa autoritarizmom i tiranijom,“ rekao je premijer Habib Esid u saopštenju povodom godišnjice.

Godišnjica je obeležena s pomešanim osećanjima ponosa i zabrinutosti zbog ekonomskih problema i porasta islamističkog nasilja.

„Revolucija mi nije pomogla ni na koji način, cene su porasle, mnogi mladi su još marginalizovani, ali došla sam da slavim jer smo dobili nešto demokratije,“ rekla je četrdesetogodišnja krojačica Latifa AFP-u.

Na mestima proslave bilo je primetno pojačano prisustvo policije, što se povezuje s činjenicom da je Tunis prošle godine bio meta smrtonosnih džihadističkih napada.

Ben Ali je otišao sa vlasti 14. januara 2011. godine posle 23 godine kada su desetina hiljada građana izašle na demonstracije protiv njegovog režima. On je pobegao u Saudijsku Arabiju gde se i danas nalazi.

Prevrat u Tunisu je inspirisao slične ustanke u Egiptu, Siriji, Libiji, Jemenu i drugim arapskim zemljama.

Tunis je 2011. i 2014. godine održao izbore koji su pozdravljeni kao fer i slobodni, ali zemlja se još bori da oživi privredu, a stopa siromašva i nezaposlenosti je visoka.

Posle odlaska Ben Alija u zemlji je došlo i do porasta islamskog ekstremizma i nasilja, a dosada su najdramatičniji bili napadi na muzej Bardo i u letovalištu u Susu u kojima je poginulo 60 ljudi uglavnom stranih turista.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh