• Svet

  Turci ignorišu SAD: Nećemo blokirati ISIS

  moskva turska ambasadaFoto: AP Photo/Ivan Sekretarev

  Turski list „Hurijet“ piše da je Ankara rekla da je nemoguće zatvoriti granicu i da bi džihadisti, kao odgovor, mogli da pojačaju svoje prisustvo u tom području.

  Dajte prvo pare, pa…

  Prema nekim procenama, bilo bi potrebno oko 30.000 vojnika i gradnja osmatračnica na svaka tri metra duž granice. Davutoglu je rekao da Turska nema dovoljno novca i zatražio od SAD da delimično finansiraju tu inicijativu.

  Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je da, ako se granica zatvori, Ankara neće moći da prima izbeglice iz Sirije.

  Ali pojedini poznavaoci prilika na tom delu uzavrelog bliskoistočnog terena kažu da postoje i drugi, mnogo opipljiviji razlozi. Zatvaranje granice u oblasti koju kontrolišu džihadisti stvorilo bi prepreke za krijumčarenje nafte koju Turska kupuje od terorista, a i oslabilo bi islamiste i ojačalo pozicije predsednika Bašara al Asada i Rusije više nego što to Ankari odgovara.

  Rusija je nedavno optužila Ankaru da nezakonito kupuje naftu od militanata u Siriji i prebacuje je u luke preko tursko-sirijske granice, podseća „Sputnjik“.

  Vašington je ranije zahtevao zatvaranje granice u dužini od 98 kilometara između Turske i Sirije i raspoređivanje dodatnih snaga u tom području.

  Predstavnik američkog Stejt departmenta rekao je ranije da se nafta iz Sirije nelegalno isporučuje na tursko tržište.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com