Gradovi

Turkmenistan: Za brak neophodna potvrda o HIV-testu

AŠGABAT – Turkmenistan je donelo zakon kojim su testovi na virus HIV-a obavezno pre braka, javili su danas državni mediji.

Zakon u toj državi od pet miliona ljudi, je donet zbog straha od širenja bolesti koja je rasprostranjena na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza.

Zakon, koji ima za cilj da „stvore uslovi za zdravu porodicu i spreči rađanje dece zaražene HIV-om“, objavljen je danas u državnim novinama i stupa na snagu odmah.

Jedan zvanicnik iz Nacionalnog centra za praćenje AIDS-a, pod uslovom da ostane anoniman, izjavio je za AFP da je „ovaj zakon neophodan s obzirom na veliki broj zaraženih“.

Turkmenistan, koji ostaje u velikoj meri zatvoren prema spoljnom svetu, uvek umanjuje podatke o učestalosti HIV-a, bolesti koja napada imuni sistem i se prenosi sa osobe na osobu preko telesnih tečnosti.

U 2002. godini, ministarstvo zdravlja, koji ne objavljuje podatke o obolelima od zaraznih bolesti, tvrdilo je da je zemlja imala samo dva slucaja HIV-a i da su oba pacijenta van Turkmenistana.

Anonimni zvaničnik je naveo da intravenozna upotreba droga, koja je jedan od ključnih uzročnika, uglavnom potiče iz susednog Avganistana, a drugi uzročnik je prostitucija.

Osim osoba koje planiraju venčanje, zakon o obaveznom testiranju na HIV se odnosi i na strance koji traže radnu vizu, lica bez državljanstva, davaoce krvi, lica osumnjicena za upotrebu narkotika i zatvorenike.

Foto operationworld.org

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh