Gradovi

Turneja austrijskog ministra na Z. Balkanu

BEOGRAD – Turneja ministra inostranih poslova Austrije Sebastijana Kurca po zemljama zapadnog Balkana, tokom iduće nedelje, podvlači značaj koji zvaničan Beč pridaje ovom regionu i njegovoj evropskoj perspektivi, rečeno je danas Tanjugu u Ambasadi Austrije u Beogradu.

Ministar Kurc započeće turneju po zemljama Zapadnog Balkana u nedelju, posetom Sarajevu, nakon čega će doći u Beograd, odakle će nastaviti putovanje ka Podgorici.

Šef austrisjke diplomatije boraviće u Beogradu u utorak i sredu, a ovo je četvrta poseta Srbiji od kada je na funkciji ministra inostranih poslova, preneo je ambasador Johanes Ajgner u razgovoru sa novinarima.

U delegaciji ministra Kurca, tokom posete Beogradu, za razliku od drugih zemalja, biće i predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl, koji će prisustvovati potpisivanju Memoranduma o saradnji u oblasti dualnog obrazovanja.

Austrija je, pored Nemačke i Švajcarske zemlja sa veoma uspešnim dualnim obrazovanje, koji bi mogao biti primer reformi obrazovanja u Srbiji.

Tokom boravka u Beogradu Kurc će imati sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem, svojim srpskim resornim kolegom Ivicom Dačićem, ali i sa predstavnicima civilnog društva, te i poslovnom zajednicom.

Kurc će, kako je najavljeno, u Beogradu izneti konkretne korake za pospešivanje saradnje i evropske perspektive.

Teme sastanaka sa predstavnicima vlade Srbije biće, kako je najavio ambasador, bilateralni odnosi, podrška Srbiji na putu u EU, kao i za otvaranje daljih poglavlja, ali svakako i migracija, ekonomska i regionalna saradnja.

Tako planira da predstavi mere za pospešivanje saradnje, ali i podrške na putu ka EU.

Ideja je da se i od Srbije, ali i drugih zemalja regiona, čuje koju vrstu podrške trebaju na putu ka EU.

Austrija je, kako je naglašeno, opredeljena da podrži zemlje regiona na putu ka članstv u EU, a u tome želi da čuje šta može učiniti van opštih okvira, kako na bilateralnom tako i evropskom nivou.

Foto Tanjug/O. Toskić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh