• Svet

  Turska, dan posle: Erdoganova vlast se konsoliduje, ima sukoba

  ANKARA, ISTANBUL – Vlast u Turskoj konsoliduje se danas nakon pokušaja vojnog puča u zemlji, predsednik Redžep Tajip Erdogan najavljuje oštar obračun sa pučistima, ali u Ankari i Istanbulu još ima pojedinačnih sukoba, u kojima učestvuju grupe pristalica organizatora puča.

  Pokušaj vojnog udara u Turskoj uzdrmao je i tu zemlju, ali i svet.

  Svetski lideri uputili su poruke podrške demokratski izabranim vlastima.

  U sukobima prošle noći je poginulo najmanje 90 osoba, više od 1.000 je ranjeno, a uhapšeno je više od 1.500 vojnika.

  Smenjena su, prema poslednjim podacima, 34 visoka turska oficira.

  Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je danas naciji da njegova vlada drži vlast nakon pokušaja puča.

  Borbe se, međutim, kako javlja AP, nastavljaju i tokom jutra, a snažne eksplozije čuju se u Ankari i Istanbulu, dok je jedna bomba pogodila zgradu parlamenta.

  Tako su jutros pripadnici terorističke organizacije Fetulah iz helikoptera otvorili vatru na građane koji su u kolonama krenuli ka sedištu turske vladajuće Partije pravde i razvoja.

  U napadu je poginula najmanje jedna osoba, a ima i ranjenih, prenose mediji.

  Vladini zvaničnici kažu da je pokušaj udara izgleda propao, nakon što su građani noćas izašli na ulice i suprotstavili se vojnicima, koji su pokušali da preuzmu vlast.

  Na fotografijama, koje je objavio Si-En-En Tursk, vidi se kako više desetina vojnika hoda između tenkova držeći ruke uvis i predajući se vladinim snagama na jednom mostu u Istanbulu.

  Građani, od kojih su pojedini mahali zastavama, popeli su se na tenkove.

  „Oni su uperili narodno oružje protiv naroda. Predsednik, kojeg je 52 odsto naroda dovelo na vlast, drži situaciju pod kontrolom. Vlada, koju je doveo narod na vlast, drži situaciju pod kontrolom. Neće uspeti dok god im se suprotstavljamo rizikujući sve“, rekao je Erdogan obraćajući se jutros pristalicama ispred aerodroma Ataturk u Istanbulu.

  Ministar pravde Bekir Bozdag rekao je da su bezbednosne snage porazile „zaverenike puča“ na nekoliko mesta, među kojima su zgrade policije i vlade, ističe Anadolija.

  „Ne postoji mesto gde imaju odgovarajuću kontrolu. Ako bog da, oni će biti poražani u preostalim mestima, dok će oni koji se nalaze u vazduhu biti oboreni“, rekao je Bozdag.

  AP navodi da nije poznato ko ima kontrolu u vojnom sedištu, kao i da Erdogan nije napustio aerodrom nakon što je svanulo.

  Premijer Turske Binali Jildrim pozvao je sve poslanike na održavanje hitnog sastanka danas, navodi Anadolija.

  AP Photo/Emrah Gurel

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com