• Gradovi

  Turska gradi centre za migrante koje vrati EU

  ANKARA – Turske vlasti su započele izgradnju dva centra za registraciju sirijskih izbeglica i drugih migranata koji budu vraćeni iz Grčke, u skladu sa dogovorom postignutim sa Evropskom unijom, objavili su danas turski mediji.

  U skladu sa tim dogovorom, Turska će od ponedeljka prihvatati migrante koji su prethodno preko Egejskog mora stigli u članicu Unije Grčku, ali zasad još nije poznato kako će se tačno odvijati transfer tih ljudi, prenela je agencija AFP.

  Turske vlasti su pokrenule izgradnju centra za registraciju izbeglica u egejskom letovalištu Česme u provinciji Izmir, preko puta kojeg se nalazi grčko ostrvo Hios, na koji stiže veliki broj migranata.

  Taj centar površine 500 kvadratnih metara će sadržavati šatore za uzimanje otisaka prstiju od migranata, za njihovu registraciju, kao i sanitarne čvorove, izjavio je gradonačelnik Česma Muhitin Dalgič.

  Turski zvaničnici, međutim, tvrde da ti centri nisu izbeglički kampovi, već da služe za registraciju izbeglica koje će odatle biti poslate na druga mesta što je pre moguće.

  „Kad ih registrujemo i obavimo lekarske preglede, migranti će biti poslati u kampove. Nameravamo da obavimo taj posao brzo kako bi se oni ovde zadržali što kraće“, istakao je Dalgič.

  Lokalne vlasti grada Dikili, koji se isto nalazi na obali Egejskog mora u provinciji Izmir, a gleda na grčko ostrvo Lezbos, takođe su saopštile da se kod njih gradi centar za prihvat migranata koje će im slati Grčka.

  Turski mediji su takođe izvestili da tuski Crveni polumesec priprema otvaranje novog izbegličkog kampa u Manisi, na zapadu Turske, koji bi primio nove pridošlice.

  Turska, u kojoj se već nalazi oko 2,7 miliona sirijskih izbeglica, pristala je na dogovor da za svakog Sirijca kojeg prihvati natrag, EU primi po jednu izbeglicu.

  AP Photo/Darko Vojinovic

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com