Svet

Turska može da kaže doviđenja izbeglicama

Napetost u prestonicama država EU raste, pošto hiljade migranata dnevno i dalje prelaze Egejsko more iz Turske. Prošle godine je taj opasan put prešlo više od milion ljudi. NATO je pristao da pošalje mornaricu u Egejsko more „da stane na put krijumčarima ljudi“ koji doprinose porastu broja migranata, dok Grčka razmatra mogućnost da sve na koje njene snage naiđu u grčkim vodama vrati u Tursku. Agencije izveštavaju, pozivajući se na izvore bliske grčkoj Vladi, da Atina razmišlja da proglasi Tursku „trećom bezbednom zemljom“, što bi joj omogućilo da sve izbeglice koje pronađe u svojim vodama vrati u Tursku. „Još nije doneta odluka, ali se razmatra“, saopštio je izvor i dodao da Grčka o tome odlučuje unilateralno, a da Turska mora da pristane da se ta odluka sprovede u praksu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da Alijansa „sada izdaje direktive pomorskoj grupi da uđe u Egejsko more bez odlaganja i počne pomorske aktivnosti nadzora“. „Ovde se na radi o zaustavljanju i vraćanju (čamaca sa izbeglicama), već o značajnom nadzoru da bi se pomoglo da se stane na put krijumčarenju i kriminalnim mrežama“, izjavio je Stoltenberg. Grupu čine tri broda koja su trenutno pod komandom Nemačke. Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen je rekla da „postoji jasan sporazum sa Ankarom da će sve izbeglice koje budu uhvaćene biti vraćene u Tursku“.

Turska, koja je već prihvatila oko tri miliona izbeglica, pod pritiskom je EU i UN da primi još desetine hiljada sirijskih izbeglica koji beže od ofanzive u regionu Alepo. Erdogan je izjavio da Turska ima sva prava da progna izbeglice iz zemlje ako tako želi. „Ne piše nam ‘idiot’ na čelu. Bićemo strpljivi, ali uradićemo šta moramo. Nemojte da mislite da su avioni i autobusi tamo za džabe“, rekao je Erdogan.

Grčki vebsajt euro2day.gr je objavio da je Erdogan zapretio predsedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru u novembru: „Možemo u svakom trenutku da otvorimo vrata prema Grčkoj i Bugarskoj i stavimo izbeglice u autobuse“, citirao je vebsajt Erdogana. „Ponosan sam na ono što sam rekao. Branimo prava Turske i izbeglica. I rekli smo im (Evropljanima): ‘Izvinite, mi ćemo otvoriti vrata i reći ‘doviđenja’ migrantima'“, rekao je Erdogan u svom govoru u četvrtak. EU je pristala da da Ankari finansijsku pomoć za izbeglice od tri milijarde evra, ali novac nije stigao dva i po meseca od kada je dogovor postignut. Erdogan je rekao da je Turska već potrošila devet milijardi dolara za smeštaj azilanata i kritikovala UN zato što vrše pritisak da prihvati još desetine hiljade sirijskih izbeglica.

Odluka NATO da rasporedi brodove u Egejskom moru usledila je nakon što su članice Alijanse Nemačka, Grčka i Turska ove nedelje zatražile pomoć u rešavanju najveće migrantske krize koja je pogodila Evropu od Drugog svetskog rata.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh