Gradovi

Turska: Nalog za hapšenje 84 akademika

ANKARA – Turski tužioci izdali su naloge za hapšenje 84 akadamika zbog sumnje za povezanost sa muslimanskim propovednikom Abdulahom Gulenom, koji se nalazi u izgnanstvu u SAD-u, a kojeg turske vlasti smatraju odgovornim za organizovanje neuspelog puča, rpenosi danas lokalna štampa.

Policija je pokrenula operaciju u 17 provincija, uključujući i centralnu Anadoliju, koja je centar Partije pravde i razvoja (AKP), prenosi novinska agencija Doga.

Do sada je uhapšeno 29 akademika, navodi se u saopštenju.

Uhapšeni akademici su uglavnom sa Selčuk univerziteta, uključujući i bivšeg rektora univerziteta Hakiju Gokbela, prenosi AFP.

Turska sprovodi veliki obračun nakon neuspelog puča 15. jula, kojim je pokušana smena predsednika države Redžepa Tajipa Erdogana.

Premijer Binali Jildirim izjavio je ove sedmice da je do sada privedeno više od 40.000 državnih službenika od kojih je 20.335 zadržano u pritvoru.

Više od 5.000 državnih službenika je dobilo otkaz, a oko 80.000 je suspendovano, dodao je Jildirim.

Gulen, nekadašnji Erdoganov saveznik, ima snažnu mrežu uticaja u institucijama – sudstvo i policija, kao i medijima i već dugo je pod sumnjom za pokretanje „paralelne države“ u Turskoj.

Gulen, koji živi u izgnanstvu u SAD od 1999. godine, odlučno negira da stoji iza pokušaja puča, navodi AFP.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh